bluescorpion
|
| Lider galerie |

|
0 Lei grei
Items |
| Aderat | 31 Oct 2004 | | Mesaje | 321 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Revista presei: 12 ianuarie 2005
Gazeta Sporturilor
Vine Drăgan
Dinamovistul a fost împrumutat de Dinamo în Bănie pînă la vară. Alături de atacantul "cîinilor", astăzi va semna cu Ştiinţa şi fundaşul stînga Valeriu Bordeanu, fost la Steaua şi la Rapid. Drăgan a marcat ultima oară în Divizia A pe 22 mai 2002, cînd a transformat un penalty, deschizînd scorul în partida Dinamo-FC Arges 2-1
La reunirea de luni, patronul Dinel Staicu a anunţat că Ştiinţa va transfera doi jucători importanţi din campionatul intern. "Tocmai am semnat contractul cu Claudiu Drăgan, de la Dinamo. El va fi împrumutat pînă în vară, iar apoi avem o opţiune de cumpărare", a declarat Staicu. Drăgan a negat că a semnat deja angajamentul şi va merge astăzi la Craiova pentru a discuta detaliile fiannciare. El speră să nu fie primit cu ostilitate: "Eu vin să joc şi să îmi fac datoria. Este un transfer pe care l-am dorit în primul rînd eu pentru că vreau să evoluez la Divizia A, iar Universitatea, chiar dacă este pe ultimul loc, este totuşi un nume important în România".
A doua noutate a oltenilor este Valeriu Bordeanu, care, după ce a părăsit Rapidul în vara anului trecut, a trecut la Kuban Krasnodar, în Rusia. Acesta aparţine firmei de impresariat Becali&Popescu şi ar urma să coste clubul craiovean în jur de 70.000 de dolari.
În afara celor doi, care vor juca probabil astăzi într-un meci şcoală, de la ora 15:30, pe stadionul Tineretului, Staicu mai doreşte încă un vîrf, cel vizat fiind sîrbul Sead Bruncevici, înaintaşul lui CFR Cluj.
11 goluri a marcat Claudiu Drăgan în turul Seriei B2 jucînd pentru "satelitul" cîinilor, Dinamo II
EXPRES
Lung
Ieri, fostul portar al Craiovei Maxima, Silviu Lung, a precizat: "Salariul meu de la Universitatea Craiova este de 400 de dolari pe lună, nu iau mai mult de atît. Este adevărat că patronul Dinel Staicu m-a contactat pentru a-mi mări contractul, dar n-am discutat încă despre nici o sumă concretă".
Gane
Întors la Craiova după ce FRF a anulat transferul la Tianjin Teda (China), Jerry Gane s-a prezentat la antrenamentul de ieri al Universităţii. El a spus că regretă faptul că nu a evoluat în tur alături de camerunezul Jeremie Njock în atacul Ştiinţei: "Cînd am fost eu n-a fost el şi invers. Mi-ar fi plăcut să joc cu el".
Cozma
Marius Cozma (23 de ani, de la Armătura Zalău), un mijlocaş aflat în probe la Universitatea, a declarat ieri la primul său antrenament cu Ştiinţa: "Nu mă deranjează că port acelaşi nume cu Miron Cozma, dar cred că un asemenea om nu ar fi trebuit să se nască fiindcă a făcut numai rău poporului român".
Pleşan
Patronul Dinel Staicu a declarat ieri că Galatasaray are termen pînă săptămîna viitoare pentru a vira cei 500.000 de dolari din împrumutul pînă la vară al lui Mihăiţă Pleşan. "Dacă nu dau banii, nu e nimic. Pleşan a început pregătirea cu echipa şi va rămîne la noi. Am vrut să-l dau pentru a nu-i opri ascensiunea, am acceptat chiar un împrumut, deşi mi-am călcat pe inimă, dar mai mult nu pot să fac", a mărturisit Dinel.
Pro Sport
Drăgan şi Bordeanu, primele achiziţii
Dinel Staicu va plăti 200.000 de dolari pe atacantul lui Dinamo, şi 70.000 de dolari pentru fundaşul stînga revenit din Rusia. Universitatea Craiova s-a înţeles cu Claudiu Drăgan şi cu Valeriu Bordeanu, amîndoi urmînd să semneze astăzi pe trei ani cu gruparea alb-albastră. Atît Drăgan, cît şi Bordeanu vor avea un salariu anual de 40.000 de dolari. “Voi aduce pînă miercuri un atacant care mă costă 200.000 de dolari”, a declarat Dinel Staicu la reunirea lotului de luni. Atacantul al cărui nume patronul Ştiinţei l-a ţinut secret este Claudiu Drăgan, de la Dinamo, fotbalist care este aşteptat în cursul zilei de astăzi să sosească la Craiova. Prin intermediul firmei de impresariat “Becali&Popescu”, Dinel Staicu a reuşit să-l aducă în Bănie şi pe fundaşul stînga Valeriu Bordeanu, ultima dată la Kuban Krasnodar. “Sînt doi jucători care pot ajuta mult Universitatea. Drăgan nu a mai jucat la Dinamo, dar în Divizia B este golgeter. Pe Bordeanu l-am vrut încă din vară, dar atunci nu am putut să-l aducem”, a declarat antrenorul Pavel Badea. Fundaşul în vîrstă de 27 de ani speră să dea la Craiova de un public cald, şi după primele cinci etape din retur Ştiinţa să scape de grijile retrogradării. “E o provocare mare pentru mine şi sper să facem treabă bună în Bănie, acolo unde există nişte suporteri minunaţi. Impresarul meu, Victor Becali, s-a ocupat de transfer, iar mîine (n.r.-azi) voi veni în Craiova ca să ne apucăm de treabă”, a precizat Bordeanu. Valeriu se va prezenta azi cu familia sa în Cetatea Băniei.
A venit şi Gane
La antrenamentul de ieri -dimineaţă a fost prezent şi atacantul Jerry Gane, care s-a întors din China, de la Tianjin Taida. Atacantul de 33 de ani ar putea semna o nouă înţelegere cu Ştiinţa, dar nu exclude nici o plecare în străinătate. “Eu am venit să ajut Universitatea şi sper ca pînă în vară să scoatem echipa din subsolul clasamentului”, a declarat Gane. Jucătorul este ofertat şi de Al-Ahly din Emiratele Arabe Unite, fiind dorit de antrenorul Ilie Balaci.
Eduard Scarlat, o altă noutate
După Mircea Cozma, de la Armătura Zalău, la Universitatea a sosit ieri al doilea fotbalist din eşalonul secund, Eduard Scarlat. Mijlocaşul de 20 de ani a evoluat ultima dată la Industria Sîrmei Cîmpia Turzii şi va fi testat în jocul-şcoală din această după-amiază şi în amicalul de vineri cu Armata Craiova. “Dacă dovedesc că merită să joace la Ştiinţa, o să-i opresc pe amîndoi”, a declarat Pavel Badea.
Tratative cu Narcis Răducan
Mijlocaşul lui FCM Bacău, Narcis Răducan, va semna, săptămîna viitoare, cu Ştiinţa. În vară, fotbalistul a fost la un pas de a îmbrăca tricoul alb-albastru, dar nu a fost dorit de Mircea Rednic. Pavel Badea nu a renunţat la ideea transferului, Dinel Staicu negociind în aceste zile cu Gheorghe Chivorchian. Răducan va semna pe un an şi jumătate cu Ştiinţa, urmînd să primească un salariu anual de 30.000 de dolari.
Încă un atacant
În afara lui Jerry Gane şi a lui Claudiu Drăgan, “juveţii” anunţă că vor mai aduce un atacant de valoare din străinătate, cel mai probabil un internaţional. “Este un vîrf care evoluează într-o echipă naţională destul de cunoscută şi este posibil ca, pînă la plecarea în Cipru, să ajungă în Craiova”, a declarat un oficial al clubului. Dinel Staicu îşi doreşte şi un înlocuitor pentru Pleşan, care va pleca la Galatasaray.
Imaginea zilei
Mirarea caprelor
CINE SÎNT ĂŞTIA? Lîngă stadionul Ion Oblemenco, din Craiova, jucătorii ultimei clasate în prima divizie au început pregătirile cu alergări interminabile, de au rămas uimite şi caprele din zonă, care n-au ştiut cine le-a tulburat liniştea.
Gazeta de Sud
Simbolul sacrificat de bunavoie
Cosmin Staicu
Interzicindu-i-se sau limtindu-i-se amestecul in problemele legate de politica de transferuri, Pavel Badea a fost inca o data pus la respect de patronul Dinel Staicu. Tinind cont ca Badea reprezinta totusi un simbol al Universitatii Craiova, finantatorul actual al clubului din Banie si-a mai adaugat, definitiv, la vitrina cu trofee inca un fanion al Stiintei. Linga bustul lui Stalin au aparut, pe rind, numele Universitatii, piedestal al imaginii dineliste, si stema clubului, folosita in campania electorala.
Daca lui Dinel nu putem sa-i cerem prea multe sau sa-l interogam pe probleme legate de fotbal, pentru ca, asa cum tine sa precizeze de fiecare data, nu se pricepe la fenomen, Badea poate fi tras la raspundere. Prin compromisurile pe care le-a facut, actualul antrenor poarta aproape in intregime vina pentru situatia actuala a echipei. La inceputul anului, prin presa si la o intilnire secreta cu citiva suporteri, Badea a promis ca va demisiona daca nu vor fi adusi la Universitatea cel putin trei jucatori de valoare din suma primita pentru Mihaita Plesan. Lasind la o parte faptul ca, fiind pe ultimul loc, echipa trebuia intarita indiferent de banii rezultati din vinzari de jucatori, Badea a abandonat, sau mai bine zis i-a fost taiata si ratia de libertate pe care o detinea in privinta transferurilor.
In acest moment, singura varianta pentru Badea ca sa ramina antrenorul Universitatii este sa fie de acord cu achizitiile pe care le face Dinel, intruci, daca are tupeul de a comenta in privinta valorii lotului, asa cum a facut-o la un moment dat Cirtu, va fi imediat pus pe liber sau determinat sa se dea la o parte, asa cum se procedeaza de doi ani incoace prin Banie.
Ca un raspuns la un mesaj al suporterilor din turul campionatului, „Idolul de ieri sau sluga de astazi, care este adevaratul Badea?“, acesta afirma de fiecare data cind are ocazia ca el serveste doar cauza Universitatii, nu pe cea a lui Staicu sau pe a altcuiva. Fara a mai aminti greselile din trecut ale antrenorului oltean, pozitia actuala in care a fost pus de Staicu il aduce intr-o situatie din care poate iesi doar printr-un gest de onoare. Badea slujeste in acest moment intereselor lui Staicu, iar Universitatea Craiova este pusa in slujba lui Badea, desi in mod normal acest sistem ar trebui sa functioneze invers.
Excluzind interesele materiale, pe care a demonstrat ca nu le urmareste, Badea se foloseste de Universitatea, si nu viceversa, pentru a-si face un nume in noua cariera, cea de antrenor. Echipa se afla pe ultimul loc si ar avea nevoie de o mina forte, care sa nu lucreze cu ce i se ofera, ci sa aiba tupeul de a solicita material de lucru. Orbit de ambitia personala, oarecum fireasca in cazul unui tehnician tinar, Badea poate vatama sau chiar condamna echipa careia, fara indoiala, i-a fost devotat.
Miscari de trupe la Universitatea Craiova
A venit Gane, a plecat M. Ilie, se discuta de Dragan
La antrenamentul de ieri-dimineata al Universitatii, care a constat in alergari pe malul Jiului, a participat si Ionel Gane. Atacantul imprumutat in China pentru ultima parte a turului a acceptat sa se antreneze alaturi de restul alb-albastrilor, dupa ce a purtat o discutie cu Dinel Staicu privind situatia sa contractuala. Jucatorul pretinde ca nu mai este legat de clubul din Banie, in timp ce presedintele gruparii din Banie i-a explicat ca intelegerea incheiata in vara anului trecut este inca valabila. Gane se va pregati cu Universitatea, iar in cazul in care nu va ajunge la un acord in scurt timp cu o formatie de peste hotare va ramine pina la finalul sezonului la Craiova.
De asemenea, Gane a adaugat ca a discutat si cu Constantin Schumacher, acesta confirmindu-i ca este dispus sa aleaga Universitatea in cazul in care nu isi va continua „pelerinajul“ in Asia.
Mircea Ilie a fost prezent ieri pentru ultima oara la cantonamentul din Lunca Jiului, conducatorii olteni renunind la serviciile sale, deoarece nu au considerat normal sa plateasca o suma de bani pentru transferul definitiv al unui atacant care nu a confirmat increderea acordata in momentul aducerii sale in Banie.
Unul dintre posibilii inlocuitori ai lui Mircea Ilie este dinamovistul Claudiu Dragan. Ex-aradeanul ar putea ajunge la Craiova daca gruparile se vor intelege in perioada urmatoare, oltenii optind pentru un transfer definitiv, in timp ce „ciinii“ ar prefera un imprumut pina in vara al jucatorului care a fost folosit mai mult la echipa a doua a clubului.
Astazi, de la ora 8.00, 14 dintre jucatorii Universitatii vor merge la Policlinica pentru Sportivi in scopul efectuarii obisnuitei vizite medicale de la reluarea pregatirilor, restul componentilor lotului urmind sa treaca pe la medic vineri dimineata. Programul zilei de astazi cuprinde un antrenament fizic la ora 10.00 si un joc-scoala intre componentii lotului de la ora 15.30, pe stadionul „Tineretului“.
La al doilea antrenament de ieri, care s-a efectuat pe „Tineretului“, a sosit in probe si un mijlocas stinga de 22 de ani, Eduard Scarlat. Fost junior al lui FC Arges, Scarlat a mai evoluat la Zimbrul Chisinau si la divizionara B, IS Cimpia Turzii.
Gica Popescu este evaziv in privinta lui Mihaita Plesan
„Galatasaray este o posibilitate!“
- Este deja obsesiva intrebarea legata de transferul lui Plesan. Unde va juca in retur?
- Nu stim la ora acestui dialog (ieri-dimineata - n.r.) ce se va intimpla cu Plesan. Jucatorul se afla acum la antrenamentele Universitatii Craiova...
- Galarasaray? Este real interesul turcilor pentru Mihaita...
- Este o posibilitate, dar pina cind se finalizeaza un transfer trebuie depasite anume etape. Eu sper ca Plesan sa joace totusi la Galatasaray, dar sa vedem... Nu pot acum, repet, sa ofer un raspuns sigur.
- A cazut varianta revenirii lui Ionut Rada la Universitatea?
- Era o varianta cu schimb de jucatori: Rada la Craiova si Moti la Rapid. Deocamdata, intr-adevar, a cazut. Rada vrea insa in continuare sa revina la Universitatea.
- Alti jucatori care ar putea ajunge la Universitatea?
- Mai este timp, sa vedem. Poate Valeriu Bordeanu... Mai sint si alte variante pentru Craiova.
- Exista un zvon potrivit caruia veti reduce numarul antrenorilor de la Scoala „GP“ din Craiova. Este adevarat?
- Da, informatia este reala.
- Am aflat ca vreo trei antrenori ar putea parasi Scoala. Ii nominalizati?
- Inca nu se stiu numele lor. Pot doar sa va precizez motivul acestei reduceri, cum ii spuneti: am schimbat sistemul de organizare.
Senaco Novaci vinde in Giulesti
Bica l-a impresionat pe Lucescu
Un jucator al divizionarei C Senaco Novaci, Ionut Bica, se afla foarte aproape de un transfer in Giulesti, toate partile implicate batind deja palma. Antrenorul Nicolae Negrila (Senaco) a spus: „Mijlocasul Ionut Bica se afla la Novaci de aproape trei ani, adica de cind a terminat junioratul, el venind la noi de la Universitatea Craiova. Bica a fost in grupa antrenorului Aurica Beldeanu, iar acum are 21 de ani. Ca de obicei, cei de la Universitatea nu au avut ochi pentru el, iar in toamna anului trecut s-au interesat de Bica dupa ce Rapidul l-a remarcat si contactat pe jucator, cit si pe patronul echipei, Relu Stefanoiu. La un meci al lui Senaco cu Chimia Craiova, presedintele de la Rapid II, insotit de Marian Rada, a venit sa-l urmareasca pe Ionut Bica. Le-a placut, motiv pentru care timp de o saptamina, in decembrie, a fost in pregatiri la «Pro Rapid», cu echipa mare. Dupa aceasta proba de joc, care de fapt a insemmnat trei meciuri amicale, Razvan Lucescu a decis sa-l opreasca in lotul largit al Rapidului. La ultimul amical in care a jucat Bica, am fost si eu impreuna cu Relu Stefanoiu la Bucuresti, iar Dinu Gheorghe, Paul Cazan si Razvan Lucescu s-au declarat multumiti de evolutia jucatorului nostru si astfel s-a batut palma cu oficialii giulesteni“.
Nu au fost inca semnate actele, dar Bica, fotbalist care poate juca mijlocas de banda si virf, este ca si transferat in Giulesti. Cit priveste aducerea lui Ionut Bica la Universitatea, Negrila a precizat: „S-au interesat si ei acum, dar era prea tirziu. El a fost in curtea lor, asa ca... Doar Zofei l-a remarcat in meciul dintre Universitatea II - Senaco, insa patronul Stefanoiu i-a spus ca este prea tirziu“.
Editie Speciala de Oltenia
Drăgan şi Bordeanu, atuurile lui Staicu
Cei doi fotbalişti sunt surprizele pe care Dinel Staicu le pregăteşte suporterilor în această iarnă. Primul este un atacant în vârstă de 25 de ani, care a activat la Dinamo, iar cel de-al doilea – un fundaş stânga care a jucat ultima dată în Rusia. Pe lângă aceştia, se mai află în probe la Universitatea şi o serie de fotbalişti veniţi în Bănie de la echipe din divizii inferioare.
Aş veni imediat, dacă aş fi chemat la Universitatea. Pentru mine este cea mai bună echipă de club din provincie şi egala formaţiilor Steaua, Dinamo şi Rapid. Ştiu că sunt discuţii să vin la Craiova şi aştept deznodământul lor.
Claudiu Drăgan
Finanţatorul Universităţii pare că se ţine de cuvânt şi umblă serios la buzunar, încercând să îngroaşe rândurile unui lot “subţire” cu achiziţii de marcă. Deşi rezervă la Dinamo, Claudiu Drăgan este un atacant valoros, de care “alb-albaştrii” aveau nevoie ca de aer. În vârstă de 25 de ani, fotbalistul născut în judeţul Arad a mai jucat în Divizia A la Rapid, UTA, FC Argeş şi Dinamo. Drăgan este tipul de jucător bătăios, iute şi tehnic, compensând prin aceste calităţi lipsa unui gabarit impresionant, acesta măsurând doar 1,76 metri înălţime şi având 71 de kilograme. Pentru el s-au luptat în această perioadă mai multe formaţii, dar, după cum afirmă Dinel Staicu, “Ştiinţa” a avut câştig de cauză: “Multe echipe l-au dorit pe Drăgan în această iarnă. În cazul lui am fost nevoit să fac un artificiu pentru a-l aduce. El va fi împrumutat la Craiova până în vară, iar după încheierea acestui sezon eu am dreptul la prima opţiune”. Nu la fel stau lucrurile în cazul mijlocaşului stânga Valeriu Bordeanu, care, după spusele patronului “alb-albaştrilor”, a semnat deja cu echipa olteană pe o perioadă de trei ani. Bordeanu a mai jucat în România la Steaua, Rapid şi FCM Bacău, ultima echipă la care a evoluat fiind formaţia rusă Kuban Krasnodar. “M-am grăbit să finalizez transferul lui Bordeanu pentru că aveam nevoie ca de aer de un fundaş stânga. Bordeanu este jucătorul Universităţii şi se va prezenta la antrenamente în cel mai scurt timp. Aşa cum am promis, am început să umblu la buzunar pentru a realiza transferuri de marcă, pentru a scoate echipa din dezastrul actual. Pentru aducerea unor fotbalişti în această iarnă sunt dispus să cheltuiesc în jur de 500 de mii de dolari”, a mărturisit Staicu. Acesta nu a dat însă detalii despre contractele celor doi fotbalişti, dar a mai spus că doreşte să mai aducă un mijlocaş la echipă, aşa cum i-a promis lui Badea. Respectivul fotbalist s-ar putea să poposească în Bănie tocmai din Brazilia. Bordeanu era jucător liber de contract, iar surse din cadrul clubului au afirmat că acesta va primi anual aproximativ 70.000 de dolari. Drăgan şi Bordeanu îl au ca impresar pe Ion Codoban, care l-a adus la “Ştiinţa” pe Bundea. Un alt jucător care are mari şanse să ajungă la “Ştiinţa” în această săptămână este Narcis Răducan.
Şi Bruncevic se află în “vizor”
În atenţia “Ştiinţei” se află şi atacantul sârb al formaţiei CFR Cluj, Sead Bruncevic. Acesta este un jucător de gabarit, având 84 de kilograme şi 1,90 metri înălţime. Înainte de a veni în Divizia A, Bruncevic a jucat în Croaţia, la NK Zagreb, echipă din liga a doua, pentru care într-un sezon a marcat un gol în 19 partide. Fotbalistul trebuia să dea un răspuns grupării din Bănie aseară, el fiind un posibil înlocuitor al lui Njock.
Pregătire sub gloanţe
Primul antrenament al “alb-albaştrilor” pe ziua de ieri s-a desfăşurat de dimineaţă, pe malul Jiului. Jucătorii nu au putut respecta programul stabilit dinainte de tehnicieni, aceştia fiind întorşi din drum de către un soldat, deoarece în poligonul din apropiere, de la Cernele, militarii aveau trageri.
Prima şedinţă de pregătire a zilei de ieri, care s-a desfăşurat pe malul Jiului, a fost deosebit de solicitantă pentru toţi componenţii lotului, aceştia alergând, cu scurte pauze de stretching, timp de o oră şi jumătate. Sub comanda lui Badea s-au pregătit Guso, Bănică, Tătaru, Papură, Moţi, Feleagă, M. Iordache, Murgan, Curteanu, Dobre, Vigariu, Buhuş, Baştină, Preda, Bundea, Cozma, Luţu, Pleşan, Dănănae, I. Iordache, M. Ilie, Gane, Stoianof, Ungureanu şi Borbely. Singurele noutăţi faţă de prima şedinţă de pregătire de după vacanţă s-au numit Gane şi Curteanu. Chiar dacă se pregăteşte cu Universitatea, situaţia lui Gane este încă incertă, acesta aşteptând răspuns de la mai multe formaţii din străinătate. “Am vorbit cu domnul Staicu şi am decis să încep pregătirea a lături de Universitatea. Există posibilitatea să rămân la «Ştiinţa» până în vară, dar este posibil să plec la o echipă din străinătate, în cazul unei oferte avantajoase”, a spus Gane. Spre supărarea tehnicienilor, “alb-albaştrii” nu au putut, la antrenamentul de dimineaţă, să respecte traseul stabilit din cauza soldaţilor aflaţi în poligonul de trageri de la Cernele.
Mircea Ilie şi Hoban, puşi pe liber
După antrenamentul de ieri-dimineaţă, Mircea Ilie a fost anunţat că nu mai este nevoie de serviciile sale, acesta fiind liber să negocieze cu altă formaţie. Este probabil ca jucătorul să ia drumul lui FC Caracal, în cazul în care nu va reuşi să-şi găsească un angajament în China. Un alt fotbalist care a fost anunţat că nu va mai face parte din lotul Universităţii este Ovidiu Hoban. În funcţie de achiziţiile care vor mai fi făcute în această pauză competiţională, alţi jucători, cum ar fi Ungureanu, Tătaru şi Preda, urmează să aibă aceeaşi soartă.
Cu alte fesuri
Chiar dacă Universitatea mai are un an de contract cu firma de echipament sportiv “Errea”, clubul “alb-albastru” le-a procurat fotbaliştilor fesuri “Lotto”. La antrenamentul de ieri, atât jucătorii, cât şi antrenorii au purtat căciuli de la altă firmă decât “Errea”.
Asemenea cazuri sunt des întâlnite la clubul din Bănie, fotbaliştii afişându-se la stadion îmbrăcaţi în treninguri aparţinând altei firme de echipament sportiv decât “Errea”.
Un nou jucător sub comanda lui Badea
La a doua şedinţă de pregătire a zilei şi-a făcut apariţia şi Eduard Scarlat, un fotbalist în vârstă de 21 de ani, care a evoluat ultima dată la Industria Sârmei Câmpia Turzii. Scarlat, care a mai activat la FC Argeş şi Zimbru Chişinău, evoluează pe postul de mijlocaş stânga. Altfel, cel de-al doilea antrenament de ieri s-a desfăşurat pe stadionul “Tineretului”, de la ora 15.30, şi a fost primul din acest an în care “alb-albaştrii” au avut acces la minge.
Începe reforma în Peluza Sud
La Casa Studenţilor din Bănie a avut loc ieri întrunirea grupării “Freak Boys” (“Băieţii Ciudaţi”), care şi-a propus ca în acest an să reapară pe scena facţiunilor ultras din Peluza Sud. Scopul acestei reapariţii îl constituie reorganizarea galeriei Universităţii.
Dacă în urmă cu un an gruparea (exclusiv studenţească) “Freak Boys” a decis din propria voinţă să se autodesfiinţeze, considerând în acel moment că munca sa în peluză s-a terminat, ieri ultraşii au anunţat că în anul 2005 îşi vor relua locul în galeria “Ştiinţei”. Motivele care au dus la luarea unei astfel de decizii par să fie legate de faptul că, în ultimul timp, imaginea Peluzei Sud s-a aflat pe un trend descendent. “Când s-a înfiinţat această grupare, ne-am dorit să ridicăm standardul galeriei şi al suporterilor din peluză. În momentul în care am simţit că am făcut schimbarea, ne-am retras din peisajul ultra. În decursul ultimului an imaginea galeriei a avut mult de suferit şi munca depusă de noi, din 1997 până în 2003, nici nu se mai observă. Am hotărât, în condiţiile astea, să ne adunăm din nou şi să începem o nouă organizare a peluzei”, a afirmat Sorin Buzatu, membru fondator al grupării. De menţionat este şi faptul că facţiunea “Freak Boys” nu are şi nu a avut niciodată un lider. Altfel, în mare secret, brigada “Sezione Ultra” a început confecţionarea de materiale propagandistice destinate membrilor săi şi nu numai, începând de la noi modele de hanorace, eşarfe şi steaguri şi terminând cu autocolante cu însemnele grupării. Anul 2005 se pare că va fi unul special şi pentru suporteri, cu atât mai mult cu cât Universitatea Craiova este într-o situaţie critică, iar în aceste condiţii aportul fanilor “Ştiinţei” la revenirea “alb-albaştrilor” va fi decisiv.
ŞTIRI UNIVERSITATEA
Cozma – deocamdată în probe
Mijlocaşul venit de la Armătura Zalău, Marius Cozma, nu a semnat încă un contract cu Universitatea. Acesta are acceptul celor de la Zalău să se antreneze cu “Ştiinţa”, iar în cazul în care Badea va fi mulţumit de jucător îl va opri şi se va perfecta transferul fotbalistului. “Dacă o să fiu oprit aici, o să pun umărul la salvarea Universităţii de la retrogradare”, a spus Cozma.
Lung câştigă mai mult
După ce a venit din vacanţă, antrenorul cu portarii de la Universitatea, Silviu Lung, a fost anunţat de Dinel Staicu că i se va mări salariul. Fostul goal-keeper al “Craiovei Maxima” a fost plătit până acum cu 400 de euro lunar de finanţatorul “Ştiinţei”. “Nu ştiu cu cât mi-a mărit domnul Staicu salariul. Mie mi-a spus doar că o să câştig mai mult şi m-am bucurat, ca orice om care aude că i s-a mai adăugat ceva la salariu”, a declarat Lung.
14 la vizita medicală
Astăzi de dimineaţă, o parte dintre componenţii “Ştiinţei” se vor afla la Policlinica Sportivă, pentru a efectua vizita medicală. Cei care se vor trezi devreme pentru a ajunge la ora 8 la policlinică sunt Guso, Bănică, Papură, Luţu, Buhuş, Dobre, Vigariu, Moţi, M. Iordache, Pleşan, Bundea, Preda, Murgan şi Baştină. Restul jucătorilor vor efectua vizita medicală vineri, în acelaşi loc. De la ora 15, “alb-albaştrii” au programat un joc-şcoală pe stadionul “Tineretului”.
Daouda vine mâine
Fundaşul ivorian al Universităţii, Mariko Daouda, a lipsit de la primele zile de pregătire ale echipei. Acesta a fost învoit de conducerea clubului pentru a-şi rezolva unele probleme familiale, dar şi pe cele legate de viza pentru România a soţiei şi a copiilor. El urmează să se alăture lotului Universităţii mâine.
SPERANŢĂ
Guso din Bănie
La numai 16 ani, Mihai Claudiu Neagoe are 1,89 metri înălţime şi se anunţă a fi un pretendent îndreptăţit la postul de titular în poarta Universităţii. El crede că în maxim doi-trei ani va putea apăra buturile celei mai iubite echipe din Oltenia. Cunoaşte istoria clubului la care activează şi nu crede că se mai pot repeta performanţele din trecut, pentru că pe jucători îi interesează în primul rând banii.
În general fotbalistul oltean este mic şi iute, mai rar găsindu-se în Bănie jucători înalţi, de gabarit, care să ştie însă şi cu mingea. De aceea, cei care fac selecţia trebuie să aibă mare grijă, pentru că dacă ne uităm la campionatele puternice din lume observăm că s-a dus vremea mingicarilor de statură mică. Fotbalistul modern trebuie să îmbine viteza de reacţie cu tehnica şi cu forţa, pentru a ajunge în top. Mulţi tehnicieni de la copii şi juniori evită genul acesta de jucători, pentru că este mai dificil de lucrat cu ei, având o perioadă de “creştere” mai îndelungată, preferând să aibă rezultate imediate cu fotbalişti care din păcate nu ajung să depăşească 1,60 metri înălţime. Mihai Claudiu Neagoe este un tânăr înalt şi robust, parcă făcut pentru postul de portar, lucru observat cu ani în urmă şi de primul său îndrumător, Gigi Mităchescu. La început, ca orice copil (Mihai a început fotbalul la nouă ani), şi-a dorit să joace atacant, să dea goluri, dar antrenorul său a realizat că nu are calităţi specifice pentru acest post şi l-a reprofilat imediat. Şi-a dat seama că nu poate pierde un copil cu calităţi fizice impresionante şi, astfel, Neagoe s-a trezit ca ultimul jucător în faţa adversarilor, purtând o pereche de mânuşi. Fire tenace şi muncitoare, el a intrat repede în atenţia altor antrenori de la grupe mai mari şi astfel a ajuns să joace la grupele fotbaliştilor născuţi în ’84 şi ’85, sub bagheta lui Fonfo Niculescu, unde i-a avut coechipieri pe Dănănae şi Vulpescu. A jucat şi în grupa ’86, antrenată de Daniel Mogoşanu, iar spre finalul sezonului i-a atras atenţia lui Ionel Luţă, care l-a chemat la Universitatea II.
Carte de vizită
Mihai Neagoe
Data naşterii: 8 martie 1988
Locul naşterii: Craiova
Performanţe:
- 1998: cel mai bun portar al turneului de la Iaşi, rezervat categoriei lui de vârstă.
- 2004: a apărat la grupe superioare categoriei sale de vârstă, chiar dacă era vorba de o diferenţă de trei ani; a debutat la Universitatea II în meciuri amicale.
Jucători preferaţi: Adnan Guso, Oliver Kahn.
Hobby-uri: calculatoarele, muzica.
Calităţi fizice: 1,89 metri, 79 kg.
Principala ţintă: buturile Universităţii
-Reporter: Ce înseamnă “Ştiinţa” pentru tine?
-Mihai Neagoe: Este ca o a doua familie. Este cea mai iubită echipă din fotbalul românesc şi formaţia la care îmi doresc să ajung.
-Nu te tentează să evoluezi la alte echipe?
-Ba da, dar după ce voi ajunge să apăr buturile Universităţii. Este adevărat, am mai avut oferte de la alte cluburi din Craiova şi din Bucureşti, dar nu este normal să mă gândesc la plecare. Am activat atâţia ani la acest club şi voi ajunge la o echipă mare.
-Când crezi că se va întâmpla acest lucru?
-Dacă mă voi antrena serios şi nu voi fenta fotbalul, cred că în doi-trei ani voi putea aspira la postul de titular al “Ştiinţei”. Ştiţi cum este, depinde şi de conjunctură, dacă voi reuşi să ajung în această postură fericită.
-Care a fost cel mai emoţionant moment din cariera ta?
-Când m-am întâlnit cu legendarul Silviu Lung, care mi-a dat câteva sfaturi. A mai fost un moment frumos când, într-un cantonament la Govora, ne-a vizitat Chivu. Am făcut o poză cu el şi mi-a dat un autograf.
-Cât mai ai de gând să creşti?
-Până acum doi ani creşteam cam cinci-şase centimetri la fiecare şase luni, iar în ultimul timp nu m-am mai înălţat cu mai mult de doi centimetri pe an.
-Cum te simţi la Universitatea II?
-Foarte bine, juniorii fiind bine trataţi, atât de antrenori, cât şi de coechipieri. Nu mai suntem luaţi la mişto, aşa cum se întâmpla cu câţiva ani în urmă.
-Ai evoluat în vreo partidă oficială pentru “satelitul” Universităţii?
-Nu, dar mai este timp. Am jucat în schimb în meciurile amicale cu Armata, Chimia şi Tineretul Diculeşti, iar Ionel Luţă s-a declarat mulţumit de mine.
-Ce doreşti să-ţi aducă anul 2005?
-Cel puţin un meci de titular la Universitatea II. Va fi greu, pentru că Vulpescu este un concurent valoros şi în plus este cu trei ani mai mare ca mine.
Este un portar de perspectivă, un băiat muncitor şi disciplinat. Cred în el şi sper ca în viitorul apropiat să facă parte din elita portarilor scoşi de Universitatea.
Ionel Luţă
Prunea, cel mai de treabă portar
Fiind copil de mingi la jocurile Universităţii, Neagoe a fost impresionat de atmosfera de pe “Ion Oblemenco”, meciul care i-a rămas cel mai viu în amintire, ca la mai toţi cei din generaţia lui, fiind cel în care “alb-albaştrii” băteau pe Steaua în urmă cu mai bine de doi ani, cu 3 – 1. Tânărul goal-keeper ne-a mărturisit: “Am avut posibilitatea să vorbesc cu mulţi portari celebri din fotbalul românesc. Am schimbat câteva vorbe şi cu Stelea şi la mai toţi le-am cerut şi o pereche de mânuşi. Singurul care a fost de treabă şi mi le-a dat a fost Florin Prunea, care mi-a spus: «Să nu te laşi, tată, de fotbal, că nu o să-ţi pară rău»”.
Banul, ochiul dracului
Deşi foarte tânăr, Mihai Neagoe a demonstrat că ştie care sunt adevăratele probleme ale fotbalului românesc şi chiar a înaintat o posibilă soluţie pentru ca lucrurile să se îndrepte: “Acum se pun banii înainte, nu se mai joacă pentru culorile clubului. Din păcate, această mentalitate o observ şi la mulţi dintre colegii mei, dar îmi place să cred că eu sunt genul de om care întâi arată pe teren şi după aceea se gândeşte la bani. Decât să te lauzi singur, mai bine să te laude altul”. Întrebat dacă generaţia lui se poate apropia de marea echipă a Craiovei, tânărul fotbalist a fost franc: “Nu cred că vom mai ajunge vreodată să jucăm în semifinalele Cupei UEFA”.
Influenţa “Craiovei Maxima”
Toţi cei care au prins perioada de glorie a “Ştiinţei” au ţinut să-şi îndrume copiii spre sportul rege, echipa aleasă fiind gruparea fanion a Băniei. Întrebat ce l-a determinat să-şi ducă fiul la nouă ani la fotbal, tatăl lui Mihai Neagoe a exclamat: “Păi cum, în Craiova fotbalul este un virus! Ştiţi cum este, eram tânăr când mergeam la meciurile «Craiovei Maxima». Ar fi fost culmea să nu îmi duc băiatul la Universitatea”.
Evenimentul Zilei
Miron Cozma in Banie
Dinel Staicu, patronul Universitatii Craiova, intentioneaza sa achizitioneze, in zilele urmatoare, macar doi fotbalisti cu care sa plombeze lotul pregatit de Pavel Badea. Pe lista lui Staicu se regasesc Claudiu Dragan, Valeriu Bordeanu si sirbul Sead Bruncevici. “Cel tirziu pina miercuri seara (n.r. - azi), voi lua doi jucatori de valoare din Divizia A. Pina atunci, voi achizitiona si un atacant de 250.000 de dolari”, a afirmat ieri patronul juvetilor. In stilul sau bine-cunoscut, bombastic si prea putin acoperit de fapte, fostul militian a continuat: “Va veni si un international. Nu spun despre cine e vorba, dar va fi o surpriza mare”. La antrenamentul de ieri a participat si Ionel Gane, jucator venit asta-vara in Banie si plecat dupa cinci meciuri, in urma unui conflict cu fostul antrenor, Mircea Rednic. Un alt jucator nou a fost zalauanul Marius Cozma, care da probe pentru a fi admis in lot. Patronul craiovenilor a stirnit ilaritate gresind numele fotbalistului, pe care l-a botezat “Miron Cozma”. “Nu ma deranjeaza, dar Miron n-ar fi trebuit sa se nasca. A facut numai rau societatii!”, a comentat noul venit.
Prezent si el, vreme de zece minute, la antrenamentul echipei mari, jucatorul Lucian Badaluta - cel prins la furat, anul trecut, in timpul unui turneu intreprins de Craiova in Italia - a stirnit amintiri neplacute. “Badaluta e vinovat doar pe jumatate de acel incident. Mare parte din raspundere le revine altora, care acum nu mai sint cu noi”, a comentat Dinel Staicu, refuzind sa intre in detalii. Angajatii clubului au dezvaluit insa ca “adevaratii vinovati pentru acea intimplare penibila sint fratii Daniel si Alexandru Nicolae, fiii generalului care e seful serviciului pasapoarte. Badaluta a cazut la mijloc, de fraier”. Fratii Nicolae au fost dati afara de la “Stiinta” si activeaza, in acest moment, la unul dintre satelitii echipei Dinamo.
Ziua
Plesan ramane in Banie
Mihaita Plesan, jucator aflat in atentia lui Galatasaray, a participat la cele doua antrenamente ale Universitatii Craiova, iar azi dimineata va efectua vizita medicala, alaturi de alti 13 coechipieri. Ceilalti 14 componenti ai lotului oltean vor fi examinati medical vineri. Ionel Gane a revenit din China si a declarat ca este jucatorul Universitatii, desi are cateva oferte din strainatate. "Indiferent daca voi ramane la Craiova sau nu, sper ca Universitatea sa iasa din aceasta situatie grea, pentru ca nu acolo ne este locul", a spus Gane, care a adaugat ca i-ar fi placut sa faca pereche in ofensiva cu Bogdan Mara. "S-a transferat insa in Spania si este mai bine pentru el. Acum trei zile am discutat cu Schumacher, care asteapta sa vada daca isi rezolva un angajament in strainatate. Daca nu, va veni la Craiova", a comentat Gane. Jucatorul de banda stanga Eduard Scarlat, de la divizionara secunda Industria Sarmei Campia Turzii, se afla in probe la Universitatea. Managerul general Pavel Badea a renuntat in schimb la Mircea Ilie si Ovidiu Hoban.
Jurnalul National
Mutarile lui Staicu
Claudiu Dragan si Valeriu Bordeanu sunt asteptati azi la Craiova, Gane s-a prezentat la pregatiri, iar pe lista de asteptare se mai afla Schumacher si Bruncevic.
Dupa ce la reunirea lotului Universitatii din urma cu doua zile n-a fost prezent nici un jucator nou, cu exceptia lui Marius Cozma de la Armatura Zalau, oltenii asteapta azi doi fotbalisti vizati pentru intarirea echipei inaintea returului.
IMPRUMUT
Unul dintre jucatorii doriti in Banie pentru alcatuirea unei linii redutabile de atac este dinamovistul Claudiu Dragan. Acesta este asteptat azi la Craiova, nepunandu-se insa problema unui transfer definitiv, ci numai a unui imprumut pana la vara. In tur, Dragan nu a prins decat doua meciuri in echipa de baza a "cainilor", contabilizand 37 de minute in Divizia A.
TRANSFERURI
Plecat in vara de la Rapid la formatia rusa Kuban Krasnodar, fundasul Valeriu Bordeanu este si el pe punctul de a semna cu Universitatea. Liber de contract, Bordeanu nu i-ar costa pe olteni decat 70.000 de dolari. Jucatorul este asteptat sa se prezinte azi sub comanda lui Pavel Badea. De asemenea, Staicu a demarat negocieri si pentru aducerea atacantului sarb Sead Bruncevic, de la CFR Cluj, continuand, totodata, si discutiile cu Constantin Schumacher.
REVENIRE
La antrenamentul de ieri al craiovenilor a aparut si Ionel Tersinio Gane. "Sunt sub contract cu Stiinta, dar mai astept niste raspunsuri si din strainatate. Probabil insa ca voi ramane acasa, pentru ca este de datoria mea", a spus "Jerry".
PLESAN MAI ASTEAPTA
Desi ieri era vorba sa plece catre Istanbul pentru a semna contractul de imprumut pana la vara cu Galatasaray, Mihaita Plesan a luat parte dimineata la antrenamentul din Lunca Jiului. La finalul sedintei de pregatire, fotbalistul a fost chemat de urgenta la biroul lui Dinel Staicu, unde cei doi au discutat pret de aproape o ora. "Plesan va pleca de la Universitatea Craiova numai cand turcii vor vira in contul nostru cei 500.000 de dolari. Ne-am inteles, dar mai intai trebuie sa primim banii. Asa am vorbit, acum asteptam ca Galatasaray sa-si respecte cuvantul", a spus ieri Dinel Staicu.
BADALUTA, NEVINOVAT
Arestat iarna trecuta in Italia pentru furtul unei geci, Lucian Badaluta a revenit luni la pregatirile Universitatii, de unde a fost directionat catre echipa a doua a clubului din Banie. Dupa cate se pare insa, Badaluta n-ar fi fost principalul vinovat pentru incidentul din Italia. Astfel, se pare ca adevaratii autorii ai furtului ar fi fost fratii Nicolae, Alexandru si Daniel, fiii unui general MI din Craiova. Cei doi au fost dati la randul lor afara in vara de la Universitatea, unul fiind legitimat in prezent la Dinamo. Totusi, Badaluta ramane deocamdata in pregatire cu satelitul din Divizia C.
Ziarul
SURPRIZELE LUI DINEL: DRAGAN SI BORDEANU
Cei doi fotbalisti sunt surprizele pe care Staicu le pregateste suporterilor in aceasta iarna.
Primul este un atacant, in varsta de 25 de ani, care a activat la Dinamo, cel de-al doilea este un fundas-stanga care a jucat ultima data in Rusia. Pe langa acestia, se mai afla in probe la Universitatea si o serie de fotbalisti veniti in Banie din divizii inferioare.
Desi rezerva la Dinamo, Claudiu Dragan este un atacant valoros, de care „alb-albastrii“ aveau nevoie ca de aer. In varsta de 25 de ani, Dragan (1,76 metri inaltime si avand 71 de kg) a mai jucat in Divizia A la Rapid, UTA, FC Arges si Dinamo. Dinel s-a laudat ca l-a castigat pe Dragan dupa o licitatie dura: „Multe echipe l-au dorit pe Dragan in aceasta iarna. In cazul lui am fost nevoit sa fac un artificiu pentru a-l aduce. El va fi imprumutat la Craiova pana in vara, iar dupa incheierea acestui sezon eu am dreptul la prima optiune“.
DIRECT DIN RUSIA
Universitatea a reusit insa sa perfecteze cu jucatorul de banda stanga, Valeriu Bordeanu, un contract ferm pe o perioada de trei ani. Bordeanu a mai jucat in Romania la Steaua, Rapid si FCM Bacau, ultima echipa la care a evoluat fiind formatia rusa Kuban Krasnodar. „M-am grabit sa finalizez transferul lui Bordeanu pentru ca aveam nevoie ca de aer de un fundas-stanga. Bordeanu este jucatorul Universitatii si se va prezenta la antrenamente in cel mai scurt timp. Asa cum am promis, am inceput sa umblu la buzunar pentru a realiza transferuri de marca, pentru a scoate echipa din dezastrul actual. Pentru aducerea unor fotbalisti in aceasta iarna sunt dispus sa cheltuiesc in jur de 500 de mii de dolari“, a marturisit Staicu. |
|