Stiinta
|
| Site Admin |

|
135707 Lei grei
Items |
| Aderat | 30 Oct 2004 | | Mesaje | 5221 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
PROSPORT
Unde sînt trofeele?
Toate cupele cîştigate de-a lungul timpului au dispărut fără urmă din vitrina clubului, iar foştii preşedinţi se acuză unul pe altul. 41 de ani consecutiv în Divizia A, patru campionate cîştigate şi şase Cupe ale României. Acesta este palmaresul Universităţii Craiova, din care astăzi se poate spune că s-a ales praful. După Revoluţie, Ştiinţa şi-a îmbogăţit panoplia de trofee prin cîştigarea unui campionat şi a două Cupe ale României. Din păcate, în vistieria clubului de astăzi se mai găsesc doar cîteva cupe de la nişte turnee amicale lipsite de importanţă, cum ar fi Norcia Winter Cup, Cupa Drobeta, etc. Nimeni nu poate să explice cum au dispărut cele zece trofee, fără ca măcar noua conducere să facă nici măcar o copie după ele. ProSport a vorbit cu toţi preşedinţii pe care clubul i-a avut în ultimii 15 ani, dar fiecare dintre ei îşi aminteşte altceva despre soarta respectivelor trofee. Primul contactat a fost Corneliu Stroe, de numele căruia se leagă cele mai mari performanţe ale Ştiinţei. “După ce am plecat eu, în 1990, erau cîteva trofee în vitrină, dar la revenirea mea, la jumătatea anilor ‘90, nu-mi aduc aminte să mai fi fost vreunul. S-au schimbat sediile de vreo două ori şi probabil atunci s-au evaporat. Cred că există cîteva şi pe la foşti jucători, dar s-ar putea să greşesc”, a declarat Corneliu Stroe.
Variaţiuni pe aceeaşi temă
În contradicţie, vicepreşedintele “juveţilor” din perioada 1998-2000, Jean Niţulescu, actualmente la FC Caracal, susţine că la acea vreme existau toate cupele şi campionatele în vitrina de la club. “Campionatele şi copiile simbolice după cupe s-au pus în sala de consiliu. Cînd nu mai aveam sediu, în 1999, ele erau duse prin magazii la cantonament şi la stadion “, a declarat Niţulescu.
Bondrea a adus o cupă
Antrenorul care a cîştigat ultima Cupă a României, în 1993, Marian Bondrea (foto), îşi aduce aminte că a avut foarte mare grijă de acel trofeu şi i l-a înmînat personal administratorului Ion Împuşcătoiu. “N-aş putea să vă spun precis cîte erau şi cîte nu erau. Cert este că existau în 1993. În sediul de pe strada Libertăţii am lăsat eu personal acea Cupă a României şi l-am pus pe domnul Împuşcătoiu să aibă grijă. După ce am plecat eu, nu mai ştiu nimic despre aceste trofee”, a spus Bondrea.
"Existau trofeele pe vremea lui Neţoiu, pentru că le ţineam eu sub inventar. Este jaf mare dacă nu mai sînt. Am avut grijă de ele 40 de ani, dar din 2001, de cînd am ieşit la pensie şi m-am certat cu Neţoiu, nu mai ştiu nimic"
Ion Împuşcătoiu, ex-administrator Universitatea
Din nou amical cu Building
Universitatea va disputa sîmbătă un amical, cel mai probabil în compania divizionarei B, Building Vînju Mare, grupare pe care “juveţii” au întîlnit-o şi sîmbătă pe “Ion Oblemenco”. Meciul ar putea să nu se dispute în cazul în care gruparea mehedinţeană nu va accepta să dispute amicalul pe terenul din Severin. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, Universitatea va evolua în faţa “satelitului” Universitatea II. (George PĂUNESCU)
Probleme doar cu permisele
Clubul din Cetatea Băniei a intrat ieri în posesia “cărţilor verzi” pentru jucătorii Jane Gavalovski, Constantin Schumacher şi Marquinhos da Silva, urmînd ca pînă pe 9 martie să sosească şi cea a lui Borislav Stevanovici. Totuşi, pentru a avea drept de joc, brazilienii Edu Magri şi Marquinhos şi sîrbii Stevanovici şi Gavalovski au nevoie de permise de muncă, pe care, deocamdată, clubul oltean nu le-a primit. (Narcis DREJAN)
Preşedintele ultimului event atacă
Marcel Popescu susţine că din 1993 au început să dispară trofeele, iar conducătorii dădeau din umeri. Impresarul Marcel Popescu a fost preşedinte al Ştiinţei în perioada 1990-1992, iar între anii 1995-1996 a ocupat funcţia de vicepreşedinte. Acesta critică în termeni duri actuala conducere, în frunte cu Dinel Staicu, pentru că nu este în stare să adune trofeele furate de cei care s-au perindat în perioada post-decembristă la club. “Vă spun eu că în 1992 existau în vitrină toate cupele şi campionatele, iar cînd m-am întors ca vicepreşedinte dispăruseră din ele. Plecasem din sediul de pe strada Libertăţii şi toată acea vitrină a dispărut subit. S-a construit un sediu lîngă cantonament şi, prin 1995, Universitatea avea cartierul general într-o cămăruţă la DJTS. Nu ştiam că nu mai există nimic acum. Toate obiectele de inventar figurau la magazia centrală, acolo există un stoc. Erau şi înregistrate. Dar în haosul existent la Craiova nu mă mai miră nimic. Le dispar lor jucători fără să ştie, dar trofee?”, a încheiat Popescu.
Colecţionarul Nedelescu
Viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a fost şi el preşedinte la Universitatea între anii 1997-2000, recunoscînd că prin diferite metode reuşise să returneze clubului cîteva dintre cupele furate. “La un moment dat nu mai erau decît două sau trei dintre trofee. Eu am reuşit să readuc în vitrină cîteva, dar cînd am plecat am auzit că la scurt timp ele au dispărut. Trebuie făcut ceva”, a precizat Nedelescu. narcis.drejan@prosport.ro
george.paunescu@prosport.ro
EDITIE SPECIALA
Soluţiile care nu există
de Răzvan PURCEA, Valentin PRIBEANU
• Dinel Staicu infirmă posibilele sosiri în Bănie ale lui Jenei şi Ciocoiu şi spune că la Universitatea nu vor mai interveni schimbări.
REFUZ
Finanţatorul “Ştiinţei” nu vrea să aducă toţi jucătorii care devin peste noapte liberi de contract.
Ultimele zile au fost destul de agitate pentru clubul-fanion al Olteniei şi pentru conducătorii acestuia. Dacă evoluţiile slabe ale Universităţii au stârnit iritarea suporterilor, şi aşa măcinaţi de grijile salvării de la retrogradare, după câteva zile s-au anunţat şi s-au “perindat” deja pe la Craiova ba antrenori, ba jucători, care mai de care mai “capabili” şi mai cu “nume”, care ar reuşi să ducă echipa Olteniei acolo unde îi este locul. Dinel Staicu, finanţatorul grupării de pe Unirii 86, a declarat în legătură cu aceste eventuale soluţii: “Ştiu că se vehiculează de câteva săptămâni aducerea lui Emerich Jenei pe banca Universităţii. Există anumiţi oameni care nu au altceva de făcut decât să încerce să impună antrenori. Pentru «Ştiinţa» acest subiect este închis. Am mai declarat că Pavel Badea rămâne antrenor şi că nu mă gândesc la o schimbare, mai ales acum, când se apropie începerea returului”. De altfel, tehnicianul Pavel Badea nu a simţit nici o clipă că postul îi este ameninţat de o posibilă venire a lui Jenei. “Cred că nu e nimic adevărat din toate aceste lucruri, sunt doar simple iluzii aruncate de oameni care nu au ce face”, a declarat Badea. Dezamăgirea provocată de jocul prestat de “juveţi” a făcut ca “lumea” să încerce să mai dea şi alte soluţii pentru atacul “alb-albaştrilor”. Astfel, printre posibilii concurenţi ai lui Edu Magri, Drăgan, Stevanovic, Gavalovski, I. Iordache şi Stoianof au mai fost anunţaţi Ciocoiu şi Cursaru, ultimul chiar aflându-se în vederile lui Dinel Staicu la începutul iernii, transferul nerealizându-se din varii motive. Cristian Ciocoiu a apărut şi el pe “listă”, mai mult datorită faptului că Liga Profesionistă de Fotbal l-a declarat pe atacantul Stelei liber de contract. Jucătorul ieşise din vederile lui Gigi Becali încă din decembrie, după încheierea turului de campionat, dar a fost păstrat la insistenţele preşedintelui executiv Mihai Stoica şi ale lui Walter Zenga. După ce Steaua a renunţat la el, Ciocoiu a apărut ca o posibilă variantă pentru Universitatea. Ciocoiu (29 de ani) a fost readus în vară la Steaua de la gruparea FCM Bacău şi câştiga la gruparea din Ghencea 80.000 de dolari pe sezon. El a evoluat în opt jocuri pentru Steaua în acest sezon, patru de campionat şi patru de Cupa UEFA, reuşind un singur gol, cu Beşiktaş Istanbul. Patronul Universităţii a demontat însă şi ipoteza unei eventuale veniri a ex-stelistului în Bănie. “Nu există discuţii pentru aducerea lui Ciocoiu, nu o să luăm noi toţi jucătorii de care nu mai au alţii nevoie”, a afirmat Staicu. De fapt, se pare că problema atacului este ca şi rezolvată pentru “Ştiinţa”, mai ales că la ora actuală există nu mai puţin de şase atacanţi care se luptă pentru postul de titular. Toate aceste zvonuri de posibile transferuri au fost rând pe rând infirmate de finanţatorul Universităţii, dar teama îi face pe oameni să caute cu disperare soluţii.
Badea insistă pe posesia balonului
de Cătălin NICOLA
Elevii lui Pavel Badea au avut ieri programate două antrenamente, ambele desfăşurate la cantonamentul din Lunca Jiului. Prima şedinţă de pregătire a constat numai în alergări, “alb-albaştrii” nepunând piciorul pe minge. De la ora 15.30, pe un ger năprasnic, lotul Universităţii a efectuat un antrenament cu mingea, pe terenul sintetic. După obişnuitele exerciţii de încălzire, Badea şi-a împărţit fotbaliştii pe care îi are la dispoziţie în patru grupe, cu care a exersat în continuare posesia balonului şi omogenizarea relaţiilor de joc. Badea se axează în continuare pe aceste aspecte, dat fiind că în această pauză au sosit la Universitatea nu mai puţin de opt fotbalişti. Jucătorii “Ştiinţei” au disputat două miuţe. La unul dintre jocuri porţile erau apărate de cei doi portari, în timp ce la cealaltă miuţă porţile erau de dimensiuni reduse, nefiind “păzite” de goal-keeperi. Sub comanda lui Badea s-au pregătit ieri portarii Guso şi Bănică şi jucătorii de câmp Daouda, Dobre, Răchită, Moţi, Murgan, Bordeanu, Pleşan, Luţu, Marquinhos, Bundea, Schumacher, Papură, Buhuş, Vigariu, Edu Magri, Stevanovic, Drăgan, I. Iordache şi Stoianof. Atacantul Gavalovski a ajuns ieri după-amiază în Craiova, dar nu a participat la a doua şedinţă de pregătire. Acesta a fost acasă, în Serbia, pentru a aduce la Craiova actele necesare eliberării permisului de muncă. Astăzi “Ştiinţa” are programate două şedinţe de pregătire, prima de la ora 10, iar cea de-a doua de la ora 15. Între cele două antrenamente, “alb-albaştrii” vor rămâne în cantonamentul din Lunca Jiului.
Noile achiziţii pot juca
de Adrian Iosub
Cinci dintre jucătorii transferaţi în inter-sezon de Universitatea, Constantin Schumacher, Edu Magri, Marquinhos, Borislav Stevanovic şi Jane Gavalovski, erau în pericol să nu aibă drept de joc pentru gruparea “alb-albastră” în prima etapă a returului. Pe adresa clubului din Bănie nu sosiseră “cărţile verzi” ale fotbaliştilor, documente fără de care aceştia nu puteau evolua. Ieri, oficialii clubului au intrat în posesia actelor a patru dintre cei cinci jucători, singurul care încă nu a primit “cartea verde” fiind Stevanovic, dar până la începerea returului şi acesta va avea drept de joc. “Am primit «cărţile verzi» pentru patru dintre jucătorii cu probleme. Singurul care încă nu o are este Borislav Stevanovic (foto, medalion), dar oricum până la începerea campionatului şi acesta va avea drept de joc. Pe nouă martie se împlinesc 30 de zile de când Universitatea a solicitat «cartea verde» a jucătorului, iar dacă până la această dată nu vom primi nici un răspuns documentul va fi eliberat automat”, a spus Ovidiu Costeşin, directorul sportiv al Universităţii. Acesta a mai adăugat că “mai sunt unele formalităţi de îndeplinit la Ministerul Muncii, dar nu vom întâmpina nici un fel de probleme”.
ŞTIRI UNIVERSITATEA
M. Iordache a căzut la pace cu Gino
• Fotbalistul Universităţii, Marius Iordache (foto), s-a aflat ieri în Bucureşti pentru a încheia litigiul financiar pe care-l avea cu FC Naţional. În urmă cu doi ani, pe când apăra culorile formaţiei “bancare”, Iordache a fost lăsat de izbelişte de clubul bucureştean, jucătorul suportând din propriul buzunar cheltuielile necesare intervenţiei chirurgicale pe care a suportat-o la acea vreme. Ieri fotbalistul a primit o parte din bani de la Gino Iorgulescu şi astfel litigiul dintre el şi clubul “bancar” a luat sfârşit. (C. N.)
“Ştiinţa” – Building, partea a doua
Dată fiind amânarea startului returului de campionat cu o săptămână, Universitatea va susţine încă un amical împotriva formaţiei Building Vânju Mare, pe care a întâlnit-o sâmbătă pe “Ion Oblemenco”. “Dacă sâmbătă timpul va fi favorabil, o să jucăm cu Building, de la ora 15, pe stadionul «Municipal» din Turnu Severin. Dacă condiţiile meteo vor fi nefavorabile, partida se va disputa în aceeaşi zi şi de la aceeaşi oră la Vânju Mare”, a declarat ofiţerul de presă, Nicu Dolea. (C. N.)
Universitatea II
Eşec pentru “satelit”
Formaţia a doua a Universităţii Craiova a fost învinsă luni după-amiază, cu 2-3, de către divizionara D doljeană Avântul RAT Işalniţa. Golurile craiovenilor au fost marcate de Cojocaru şi Sandu. Antrenorul principal al “satelitului”, Ionel Luţă, a folosit următoarea formulă de joc: Neagoe – Cojocaru, Feleagă, Vîrlan, Curteanu – Dănănae, Ţiclea, Mirea, Preda – Iancu, Bărboianu. În repriza secundă au mai intrat pe teren: Sandu, Boiangiu, Guţă, Neacşu, Bădăluţă, Lazarovici, Onea, Suciu şi Vlăduţ. Astăzi, de la ora 13, pe terenul de la Făcăi, Universitatea II va întâlni divizionara B Building Vânju Mare. (C. I.)
GAZETA DE SUD
Patronul Universitatii merge pe mina actualului antrenor
„Cu riscul retrogradarii, Badea nu va fi schimbat!“
Ion JIANU
Dinel (stinga) nu renunta nici batut la Badea
Dupa ce saptamina trecuta s-a scris ca Badea ar fi pe faras, iar finantatorul a dezmintit categoric acest zvon din presa, ieri au aparut din nou stiri privind o posibila inlocuire a lui „Badita“. Au fost vehiculate si doua nume, Emeric Ienei (in prezent consilier la FC Oradea) si Nae Ungureanu (antrenor principal la FC Caracal, cu care a semnat un contract pina in 2008).
Purtatorul de cuvint al oltenilor, Nicu Dolea, a afirmat: „Nu este nimic adevarat. Clubul nostru il respecta pe domnul Emeric Ienei, ii respecta performantele deosebite, dar Universitatea are in acest moment antrenor principal, Pavel Badea, si nu s-a pus problema inlocuirii“.
Chestionat asupra acestui subiect, patronul Universitatii parea suparat: „Acum, cind echipa are nevoie de liniste, se inventeaza aiureli, probabil in ideea de a bulversa atmosfera de la Universitatea. Ca sa alung duhul rau, i-am ridicat ziaristului respectiv acreditarea. Si saptamina trecuta au aparut, intr-adevar, stiri despre Badea, cum ca eu am intentia sa-l inlocuiesc etc. Ce sa fac acum? Sa apar in fiecare zi la tv si sa dezmint anumite informatii?! Am spus clar ca nu-l demit pe Badea. Repet: cu riscul retrogradarii, «Badita» nu va fi schimbat! Cred ca-i o declaratie transanta, nu? Universitatea a facut pregatirea cu Pavel Badea, iar acum, in ajun de campionat sa-l schimb? Pentru ce? Ar fi cea mai mare timpenie, cea mai mare prostie. Vreau liniste cu orice pret!“
Alt zvon a fost categoric dezmintit de Staicu: „Ciocoiu la Universitatea? Nu l-am cautat, nu stiu cine tot inventeaza pe seama Craiovei. In acest moment, noi avem atacanti, nu ma mai intereseaza nimeni. Sint vreo patru atacanti, imi ajung!“
Dinel: „Vrem sa-l batem pe Cirtu“
Despre aminarea returului, patronul Universitatii a opinat ca era oportuna din cauza vremii, dar a spus ca oltenii ar fi preferat varianta initiala: „Era mai bine pentru ca meciurile cu Farul, din campionat si Cupa României, erau inlantuite, cum se spune. Faceam un singur drum la Constanta, dar acum datele problemei s-au schimbat. Pina la urma, nu programarea conteaza, ci ca noi sa ne atingem obiectivele in campionat si in Cupa României.“
Meciul din prima etapa cu „dusmanul“ Sorin Cirtu a fost astfel comentat de Dinel Staicu: „Cirtu e prietenul meu, nasul lui Badea, deci... In fotbal insa, astea nu mai conteaza. Normal, vrem sa-l batem pe Cirtu. E ca si cum ai juca biliard cu sotia: trebuie sa bata unul, nu? Asa-i si la fotbal, care-i problema?“
Pus pe liber de Universitatea
Milan Jovanovic e pe drumuri
(I.J.)
FC Vaslui nu a fost de acord sa achite oltenilor 50.000 de dolari pentru fundasul sirb
Legiunea olteana de la FC Vaslui era pe punctul de a se mari cu inca un jucator de la Universitatea, Milan Jovanovic. De fapt, sirbul a venit in vara trecuta la Craiova de la FC Vaslui. Dupa incidentul din Antalya, cind jucatorul sirb a avut o atitudine ireverentioasa fata de antrenorul cu portarii, Silviu Lung, Jovanovic a fost indepartat de Pavel Badea din lotul oltenilor si trimis din Turcia acasa. El a fost si la FC Vaslui, dar pentru a primi drept de joc de la Universitatea ar trebui achitati clubului oltean 50.000 de dolari. Antrenorul echipei moldovene, Mircea Rednic, a afirmat ieri: „Patronul echipei mele, domnul Porumboiu, nu este dispus sa achite Universitatii 50.000 de dolari pentru Jovanovic, situatie in care sirbul a plecat si de la noi. Jovanovic voia sa joace la FC Vaslui, ne-a spus altceva, dar actele sint clare, adica fara 50.000 de dolari nu-l putem lua inapoi de la Universitatea! A plecat si el de aici, asta-i situatia. Patronul Adrian Porumboiu decide in privinta bugetului, nu antrenorul.“
Dinel tuna si fulgera impotriva birocratiei
„Nu pun «stranierii» sa lucreze la centrala nucleara!“
Ion JIANU
Pentru jucatorii straini este obligatorie si obtinerea dreptului de munca legal in România, respectiv obtinerea permisului de munca pentru straini de la Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca. Sint necesare pentru permisul de munca multe acte (vreo zece), motiv pentru Dinel Staicu sa tune si sa fulgere impotriva birocratiei: „Sint niste timpenii! Printre cele cerute in vederea eliberarii permisului de munca sint si actele de studii in original, acte cu care trebuie sa mergi la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) in vederea echivalarii. Fara atestat de recunoastere eliberat de MEC nu putem depune actele. Si este doar un exemplu de birocratie timpita. Dar eu le-am rezolvat: nu le mai depun toate actele privind studiile jucatorilor straini, ci doar unul. Daca strainul mai are si vreo profesionala sau liceu, depun numai prima diploma. Parca i-as pune pe brazilieni sau sirbi sa lucreze la centrala nucleara de la Cernavoda! Alt act obligatoriu este certificatul de cazier judiciar din tara de origine, tradus si legalizat. Sa admitem, ipotetic, ca unul dintre jucatorii straini are cazier judiciar in tara lui. Ce ma intereseaza pe mine asta daca el imi inscrie goluri aici? Asta numai in România se poate petrece. Oricum, va asigur ca saptamina aceasta se rezolva totul pentru acesti straini, adica si obtinerea acestui permis de munca“.
Chiar daca nu-i va sosi „cartea verde“
Stevanovic are drept de joc
(C.S.)
Clubul din Banie a intrat ieri in posesia „cartilor verzi“ ale jucatorilor achizitionati in iarna aceasta, cu exceptia celei a lui Borislav Stevanovic, neeliberata inca de fostul sau club, FC Zemun. Totusi, atacantul de 29 de ani va putea fi folosit in prima etapa a returului, contra lui FC Arges, chiar daca respectivul act nu va intra in posesia clubului oltean. Regulamentul FIFA prevede ca un club sa poata folosi un jucator daca au trecut 30 de zile de cind a fost solicitata „cartea verde“ a acestuia, iar pe 9 martie termenul va expira in cazul lui „Bora“.
Stiinta a receptionat in schimb „cartea verde“ a celuilalt sirb, Jane Gavalovski, acesta fiind asteptat aseara sa revina din tara natala, unde a plecat pentru a-si aduce actele necesare permisului de munca. In concluzie, cu exceptia lui Mariko Daouda (suspendat), Pavel Badea nu va avea alte indisponibilitati pentru prima etapa.
Alb-albastrii au efectuat ieri doua antrenamente, in regim de semicantonament. Sedinta de pregatire de dimineata a fost alcatuita din doua segmente, in sala si pe terenul sintetic, iar cel de-al doilea s-a desfasurat doar pe gazonul artificial.
Oficialii olteni asteapta raspunsul celor de la Building Vinju Mare pentru un nou meci amical simbata, de la ora 15.00, la Turnu Severin, in cazul unui refuz urmind sa se joace o partida de verificare la Craiova, de la aceeasi ora, pe „Ion Oblemenco“, intre cele doua echipe ale Stiintei. |
|