.  
Inregistrare FAQ Lista Membrilor Cautare www.stiintacraiova.com: Forum dedicat suporterilor Universitatii Craiova Forum Index

www.stiintacraiova.com: Forum dedicat suporterilor Universitatii Craiova Forum Index » ISTORIA » 20 aprilie 1983
Posteaza subiect nou  Raspunde la subiect
Navigare
Bine ati venit!

Timpul este acum Fri Aug 08, 2008 9:54 pm

Toate orele sunt GMT + 3 Ore
Utilizator:

Parola:

Send me a new password

Google search
Google
Ultimele topicuri
Statistici

Trafic
Linkuri
20 aprilie 1983
MesajMesaj postat: Mon Nov 01, 2004 5:24 pm
Raspunde cu citat
bluescorpion
Lider galerie
Lider galerie

0 Lei grei
Items

Aderat31 Oct 2004
Mesaje321

20 aprilie 1983

Craiova Maxima
Prima echipa din Romania calificata in semifinalele unei cupe europene

Prima echipa de club din Romania care a rupt barierele si a asaltat piscul ierarhiilor europene a fost, cumva surprinzator, o provinciala lipsita de proptele la familia dictatorului Ceausescu: Universitatea Craiova. Devenita un fenomen de masa si imortalizata in memoria microbistilor sub numele sugestiv “Craiova Maxima”, formatia din Banie ramine in istoria fotbalului romanesc prima echipa care a reusit, in perioada postbelica, sa se califice in semifinalele unei competitii intercluburi. Dupa un parcurs entuziasmant, in care a depasit adversari de prima mina, formidabila generatie a lui Balaci a fost oprita de ghinion din drumul spre finala Cupei UEFA, editia 1982-1983.

Invingatorii legendarei triplete Tigana-Tresor-Giresse

Marea campanie din '82-’83 a fost precedata de o alta performanta deosebita. Craiovenii au cistigat campionatul in '81 si au reusit sa mearga trei tururi in Cupa Campionilor: 3-0 si 0-2 cu Olympiakos Pireu, 0-1 si 4-1 cu BK Copenhaga,
0-2 si 1-1 cu Bayern München. In sezonul urmator, oltenii au facut pasul inapoi, in fata marilor rivali din Soseaua Stefan cel Mare, dinamovistii. Acestia pusesera pe picioare o echipa de temut, care in toamna lui '81 elimina legendara grupare italiana Internazionale, dupa 1-1 la Milano si 3-2 la Bucuresti. Ceea ce, initial, paruse un premiu de consolare pentru fotbalistii “Stiintei” avea insa sa se transforme intr-o campanie intrata in legenda fotbalului romanesc.
Debutul a fost mai greu. Universitatea a intilnit o echipa italiana foarte puternica. AC Fiorentina avea, in acea perioada, cea mai buna trupa din istoria clubului. Oltenii s-au impus insa surprinzator, chiar daca, in retur, au avut de infruntat si opozitia arbitrului. O data facut primul pas, craiovenii si-au intrat in ritm si, in mansa urmatoare, au trecut la pas de formatia irlandeza Shamrock Rovers. Cea de-a treia adversara, Girondines Bordeaux, avea sa reprezinte insa o mare piatra de incercare. Confruntarea cu legendarul trio Tigana-Tresor-Giresse, coloana vertebrala a bordelezilor, a fost teribila. Prima mansa a fost cistigata de francezi. Returul, disputat in Banie, in fata a peste 45.000 de oameni, a revenit romanilor abia in prelungiri. Acel joc, in care Universitatea a avut in fata adversari mult mai titrati si experimentati (patru dintre francezi erau titulari in nationala “cocosului galic”, laureata cu bronz la Mondialele din Spania '82 si campioana europeana in '84), a fost cistigat mai mult cu sufletul de gazde, sustinute frenetic de un public cum nu se mai vazuse, pina atunci, pe stadioanele din tara.

“Chiorul” i-a invins pe “draci”

“Dubla” cu Kaiserslautern, din sferturile de finala, este de asemenea de poveste. Nemtii conduceau cu 3-0 dupa doar 50 de minute scurse din primul meci. Accidentarile si suspendarile decimasera linia mediana a romanilor ce pareau sortiti unei infringeri usturatoare. Doua au fost intimplarile care au schimbat soarta meciului si a calificarii. Mai intii, omul-cheie al germanilor la mijlocul terenului, vicecampionul mondial Briegel, s-a accidentat si a iesit in minutul 40. Geolgau a redus din diferenta, iar apoi antrenorul Tica Otet a riscat si l-a aruncat in joc pe Ticleanu, care tocmai fusese operat la ochi. Desi nu vedea aproape deloc cu un ochi, mijlocasul a reusit, in minutul 72, sa-l serveasca decisiv pe Crisan, autor al unui gol care a atirnat foarte greu in retur. Desi ii aveau in teren pe temutii Brehme si Allofs, si ei componenti ai echipei Germaniei, care a iesit vicecampioana mondiala in '82 si '86, “dracii” (cum erau porecliti cei de la Kaiserslautern, a caror mascota era un diavol rosu) n-au reusit sa marcheze la Craiova, unde a lipsit, de asemenea, playmakerul Briegel. Punctul lui Negrila, realizat in finalul unei partide de infarct, le-a taiat aripile adversarilor, care n-au mai avut puterea sa revina.

Bara blestemata

Disputata in preajma istoricei victorii a nationalei pregatite de Mircea Lucescu in fata campioanei mondiale Italia, semifinala cu Benfica Lisabona naste si acum mari regrete si nostalgii printre suporterii “alb-albastrilor”. Oltenii au remizat (0-0) pe “Da Luz”, fara a se lasa intimidati de sonoritatea numelor din fata lor: Diamantino, Chalana, Filipovici. Peste doua saptamini, pe 20 aprilie 1983, visul a milioane de romani lua sfirsit. Balaci a deschis scorul in minutul 16, iar Crisan a ratat ocazia unei desprinderi decisive, expediind balonul in bara transversala. Scapati din forcingul romanilor, lusitanii au lovit dupa pauza, prin Filipovici, calificindu-se mai departe datorita golului reusit in deplasare. S-a spus, ulterior, ca poarta la care Crisan a lovit bara transversala era mai scunda cu opt centimetri.

Turul I:
Univ. Craiova-AC Fiorentina 3-1 (0-1). Au marcat: Ungureanu (min. 55), Cirtu (min. 72), Balaci (min. 86)/Bertoni (min. 37)
AC Fiorentina-Univ. Craiova 1-0 (1-0). Antognoni (min. 11 - din penalty)
Turul II:
Shamrock Rovers-Univ. Craiova 0-2 (0-1). Irimescu (min. 4) si Balaci (min. 59)
Univ. Craiova-Shamrock Rovers 3-0 (1-0). Campbell (min. 30 - autogol), Cirtu (min. 53 si 67)
Turul III:
Bordeaux-Univ. Craiova 1-0 (0-0). Tigana (min. 50 - din penalty)
Univ. Craiova-Bordeaux 2-0 (1-0, 1-0). Ticleanu (min. 39), Geolgau (min. 101)
Sferturi de finala:
FC Kaiserslautern-Univ. Craiova 3-2 (2-0). Brehme (min. 24 si 51), Irimescu (min. 40 - autogol)/Geolgau (min. 53), Crisan (min. 72)
Univ. Craiova-FC Kaiserslautern 1-0 (0-0). Negrila (min. 82)
Semifinale:
Benfica Lisabona-Univ. Craiova 0-0
Univ. Craiova-Benfica Lisabona 1-1 (1-0). Balaci (min. 16)/Filipovici (min. 53)

Aurel Ticleanu spune ca arbitrii au facut diferenta intre Universitatea Craiova si Steaua:
“Aia il aveau in spate pe Valentin Ceausescu”

Aurel Ticleanu a fost unul dintre componentii de baza ai echipei care, prin performantele obtinute, si-a dobindit supranumele de “Craiova Maxima”. Mijlocas central, titular la “Stiinta” si la nationala, Ticleanu a participat si la turneul final al Europenelor din Franta, editia 1984.

-S-a spus ca Universitatea de la inceputul anilor '80 a fost cea mai puternica echipa romaneasca.
-Aceasta apreciere este relativa. Cu siguranta ca generatia aceea a fost cea mai buna din istoria “Stiintei”. A fost si va ramine asa multa vreme de aici inainte. Echipa noastra s-a format in anii '76 - '77 si a jucat in aceeasi formula multi ani, multi fiind convocati si la nationala.

-Se poate compara Craiova Maxima cu Steaua '86?
-Sint puncte de reper diferite cind vorbim de cele doua formatii. Pe noi, arbitrii ne “tocau” pe unde ne prindeau. Craiova ii reprezenta pe cei amariti. Aia de la Steaua il aveau in spate pe Valentin Ceausescu si aveau arbitraje corecte.

“Li se multumea celor care ne furau in tara”

-Cind v-au dezavantajat cel mai mult arbitrii?
-Tot timpul. La Fiorentina, de exemplu, am pierdut dintr-un penalty care n-a fost. S-a scris atunci un articol incredibil, prin care li se multumea celor care ne furau in tara, pentru ca ne-au calit pentru furturile din Europa!

-Pe ce prime ati jucat in acea campanie din Cupa UEFA?
-La inceput, sumele erau ridicole. De exemplu, cind am jucat cu Fiorentina, aveam prima de 1.500 de lei. Italienii jucau, in schimb, pe o masina Alfa Romeo nou-nouta. Ulterior, primele au crescut. Cu Bordeaux am luat vreo 15.000 de lei, iar cu Kaiserslautern - cite 25.000 de lei. Erau impozabili, dar tot ramineau bani seriosi. Daca ajungeam in finala, mai incasam 40.000.

-Nu ati fost tentat sa ramineti in strainatate pe parcursul deplasarilor?
-Nu, cu toate ca am avut si oferte. Eu am avut o propunere de la PSG, dar veneau oferte chiar si pentru toata echipa. N-am ramas pentru ca eram foarte iubiti in tara. La un meci din campionat, nu mai tin minte unde s-a jucat, crainicul a spus asa: “Din respect pentru jucatorii Craiovei, ei nu mai au numere, ci doar nume”.

“La meciul cu Kaiserslautern vedeam dublu”

-V-ati mai intilnit cu fosti adversari?
-Cu Giresse m-am intilnit in Maroc. Eu eram antrenor la FES, el - la FAR. M-a intrebat ce mai face Craiova. Acum, in Albania, selectioner este Briegel, fostul jucator de la Kaiserslautern.

-Inaintea meciului de la Kaiserslautern v-ati operat la ochi. S-au zvonit multe lucruri, in epoca, despre acea intimplare. Ati jucat din eroism?
-Am jucat mai mult dintr-o prostie... Eu trebuia sa stau trei luni fara sa ma antrenez. Cu toate astea, n-am respectat indicatiile doctorilor. M-am antrenat separat, pe “barba” mea. Inainte de plecare, medicul Sica Frinculescu mi-a spus sa-mi iau echipament si sa fac deplasarea. Mi-a zis ca o sa fiu luat de umplutura. Aveam sa stau rezerva. Mai erau si altii accidentati, iar antrenorii n-aveau pe cine trece pe foaia de joc. M-au bagat pe teren la 3-0 pentru ei. Linia noastra de mijloc, trecuta de 30 de ani, nu facea fata ritmului nemtilor. Nea Tica Otet m-a intrebat daca vad mingea. I-am spus ca da si m-a bagat in teren. Eu eram operat la ochi, la cristalin, si aveam lentila de contact. Pe atunci, lentilele de contact nu erau foarte bune. Aveam probleme cu departarea si apropierea si invers. Iar viteza jocului imi crea si mai multe probleme. La un moment dat, vedeam doua mingi si doar o jumatate de teren.

Presa inainte de meci :

Sportul: ''O victorie in partida de azi ii va aduce pe reprezentantii tarii noastre in finala competitiei, eveniment unic in istoria fotbalului romanesc''.

Romania Libera: ''Echipa craioveana se afla la un singur gol de finala prestigioasei competitii continentale. Partida nu este dinainte jucata. Sa nu uitam ca Universitatea Craiova n-a cunoscut infrangerea pe <<Centralul>> din Banie, in fata entuziastului public craiovean''.

Flacara - Adrian Paunescu : Universitatea Craiova trebuie sa fie castigatoarea Cupei UEFA !

''As jigni pe jucatorii craioveni daca as spune ca meciul e simplu, case va castiga usor. Chiar daca va fi 3-0 sau, daca vreti, 4-1 pentru noi, tot greu va fi ! Ne aflam in fata ultimei turnante inaintea lansarii pe cea mai inalta orbita a fotbalului european a Universitatii Craiova, CEA MAI BUNA ECHIPA DE FOTBAL PE CARE A AVUT-O SI O ARE ROMANIA ! Universitatea Craiova trebuie sa fie castigatoarea Cupei UEFA ! (...) A CUPEI UEFA ! STIU BINE CE SPUN ! SUNT UN OM LUCID: ADICA, TREBUIE SA BATA PE BENFICA MAINE, MIERCURI 20 APRILIE, SI TREBUIE SA BATA SI ECHIPA CU CARE SE VA INTALNI IN MECIUL URMATOR''.

Declaratii inainte de meci:

Sven Goran Erickson : ''Craiova are 60% sanse de calificare, iar Benfica 40%. Jocul se anunta foarte greu pentru noi, aceasta pentru ca Universitatea Craiova este o echipa mare...

Constantin Otet : ''Cred in calificarea echipei mele. Vom face tot ce este omeneste posibil pentru a o obtine.

Gheorghita Geolgau : ''Marea mea bucurie de a fi jucat in echipa nationala la victoria cu Italia nu va fi intreaga daca nu vom trece si de Benfica.''

Cu o zi inaintea meciului....

''Toate drumurile fotbalului romanesc duc acum spre Craiova. Bania a devenit alb-albastra ! Din aproape toate vitrinele magazinelor iti zambesc mari afise, in care lait-motivul este <<Succes Universitatea>>. Peste drum de hotelul Minerva, una din marile cofetarii ale orasului prezinta ''tortul UEFA'', o splendida realizare compusa din cinci trepte, intruchipand astfel, etapele strabatute pana acum de fotbalisti.''
Eftimie Ionescu
MesajMesaj postat: Mon Nov 01, 2004 5:28 pm
Raspunde cu citat
bluescorpion
Lider galerie
Lider galerie

0 Lei grei
Items

Aderat31 Oct 2004
Mesaje321

Călăul Craiovei Maxima

Zoran Filipovici, iugoslavul care a marcat golul portughezilor în '83, în semifinala Cupei UEFA U Craiova - Benfica 1-1, antrenează ca şi Balaci în Emiratele Arabe Unite. Filipovici şi-a amintit de UTA, de fanii olteni şi de Cămătaru. Fostul fotbalist spune că nu ştie dacă va rămîne în Emirate. "Arabii sînt schimbători şi duri. Mă mir că Balaci a rezistat atîţia ani". Într-o cafenea din Emirate, Zoran Filipovici face cu mîna cititorilor. El a scris şi o dedicaţie: "Cele mai bune urări fanilor olteni şi scuze pentru gol. Succes Universitatea Craiova"

Deşi sînt două emirate distincte, din Dubai în Sharjah treci ca din Ştefan cel Mare în Colentina. La ora prînzului, Havana Cafe din City Center, un Mall cam de cinci ori mai mare decît cel de la Bucureşti, e destul de aglomerată şi plină de turişti. Nu contează că o apă minerală costă 4 dolari, iar o cafea 6. Bărbatul înalt cu părul alb zîmbeşte la salutul trimisului Gazetei Sporturilor. "Scuze pentru întîrziere. Nu ştiam că fotbalul românesc îşi mai aminteşte de mine". Vorbele îi aparţin lui Zoran Filipovici, un fost fotbalist iugoslav, azi antrenor principal al echipei Al Shaab din Sharjah.

Cine e Filipovici? Simpla rostire a numelui său provoacă şi azi friguri în memoria fanilor olteni. Zoran Filipovici e autorul golului prin care Benfica a egalat Universitatea în semifinala Cupei UEFA, golul care i-a dus pe portughezi în finală. Mai mult, pe cînd avea 18 ani, Filipovici a jucat în dubla Steaua Roşie Belgrad - UTA, sezonul '70 - '71, imediat după ce arădenii eliminaseră Feyenoord. A marcat 3 goluri: unul la Belgrad, două la Arad. În 1977, în neuitatul România - Iugoslavia 4-6, Filipovici a închis tabela. Într-un album despre fotbalul românesc, omul înalt cu părul alb ar putea avea cîteva pagini.

- În 1999, aţi venit la Bucureşti pentru returul întîlnirii Dinamo-Benfica. Aţi declarat atunci, ca secund al echipei portugheze, că urmăriţi tabloul cupelor europene, dar nu mai descoperiţi Universitatea Craiova...
- Da, îmi amintesc. Mi-a rămas mie gîndul la această echipă. Semifinala Cupei UEFA din 1983 e una dintre bornele importante ale carierei mele. Golul marcat la Craiova a calificat Benfica după 15 ani în finala unei întreceri europene.

- Ce vă mai amintiţi de la acel meci?
- Îmi amintesc de căldura pe care s-a jucat meciul... Stadionul nu avea nocturnă. Apoi, îmi amintesc că românii aveau o echipă foarte puternică şi un public fantastic. Glenn Stromberg, care era suedez, a vorbit cu Nilsson, compatriotul său de la Kaiserslautern, echipă pe care Craiova o eliminase în sferturi. Acesta i-a transmis că va trebui să ne calificăm la Lisabona, fiindcă în România ne va aştepta o atmosferă teribilă. Am făcut exact invers...

- La pauză a fost 1-0 pentru Craiova...
- A marcat Balaci, actualul meu rival de pe banca tehnică a lui Al Ahli, din lovitură liberă... Bento a prins mingea, dar a scăpat-o în poartă... Bietul de el! La finalul meciului a venit şi mi-a mulţumit. Mi-a spus ceva de genul "m-ai salvat, altfel eram un om mort"... La meciurile pe care le-am jucat aici contra lui Balaci am purtat scurte dialoguri despre anii de atunci... Spuneţi-mi care era numele atacantului acela puternic?

- Cămătaru...
- Exact. Benfica a vrut la un moment dat să-l ia, dar la voi, ca şi la noi, era o problemă să joci în Vest. Mi se pare că eu trecusem la Boavista... Ce face azi?

- E om de afaceri şi impresar... Jocul de la Craiova n-a fost singurul disputat în România, nu?
- A, am jucat şi la Arad, am dat două goluri într-un meci cu Steaua Roşie. Şi la Craiova am mai jucat cu Steaua Roşie, am dat un gol după ce marcasem alte două la Belgrad. Am jucat şi la Bucureşti cu echipa naţională în acel meci cu scor incredibil, 6-4. Am marcat ultimul nostru gol. E chiar o partidă de referinţă pentru echipa noastră naţională... Vorbim prea mult despre trecut, dar se spune că noi, fotbaliştii, trăim din amintiri... Pe ce loc e acum Craiova?

- Pe locul 4. Apropo, suporterii olteni nu-şi amintesc cu plăcere de dumneavoastră. Le transmiteţi ceva?
- Că-mi pare rău pentru supărarea produsă şi că le doresc să mai aibă parte de clipe precum acelea oferite de jucători ca Balaci sau Cămătaru.

A dedicat golul fiicei
La întîlnirea cu trimisul Gazetei la Dubai, Filipovici a venit însoţit de soţia sa, Jadranka. Deşi au trecut 21 de ani de la meciul Universitatea - Benfica, soţia fostului atacant sîrb n-a uitat nici ea acea partidă. "S-a jucat în aprilie, nu? Îmi amintesc perfect, fiindcă tocmai o născusem pe Teodora, fiica noastră. Zoran a declarat atunci presei din Lisabona că dedică acel gol mie şi fetiţei", a spus Jadranka Filipovici.

Remember

"Parcă-l văd marcînd şi azi"

Meciul Universitatea - Benfica s-a disputat pe 20 aprilie 1983 în faţa a 50.000 de spectatori (facsimil "Sportul"). După 0-0 la Lisabona, oltenii aveau nevoie de victorie, indiferent de scor. În minutul 17, Balaci a deschis scorul. Filipovici a egalat în minutul 53. Liderul Craiovei Maxima îşi aminteşte azi că "portarul lor, Bento, îmi prinsese frica. După lovitura liberă din care am marcat, arbitrul scoţian, Valentine parcă-l chema, nu ne-a mai acordat însă nici una din aceeaşi poziţie. A fost un meci ciudat... Nea Tică Oţet, Dumnezeu să-l ierte, ne-a anunţat formula cu Ghiţă Geolgău fundaş dreapta cu o jumătate de oră înainte de meci. Apoi, accidentarea lui Donose în minutul 2, ratarea lui Cami, singur cu portarul, bara lui bietu' Zoli... După partida de la Lisabona am fost printre puţinii care au spus că returul va fi mult mai greu, dar toată lumea vorbea de finală. N-a fost să fie. Am jucat aici de 4 ori contra lui Filipovici. L-am bătut de două ori şi a fost la un pas să fie dat afară. De fiecare dată însă parcă l-am văzut pe Central, marcîndu-i lui Silvică, în poarta dinspre fosta tabelă de marcaj".

Gazeta Sporturilor
MesajMesaj postat: Thu Apr 20, 2006 12:25 am
Raspunde cu citat
Stiinta
Site Admin
Site Admin

135278 Lei grei
Items

Aderat30 Oct 2004
Mesaje5213

CRAIOVA MAXIMA, SUI GENERIS
de Cristi D. NEFIRU

Aparut in ziua de Joi 20 Aprilie 2006, in Editie Speciala
• Data de 20 aprilie este una istorică pentru toţi iubitorii grupării-fanion a Olteniei, astăzi împlinindu-se 23 de ani de la meciul retur al Universităţii Craiova din semifinala Cupei UEFA, echipa aflându-se atunci la un pas de accederea în finala prestigioasei competiţii europene

Data de 20 aprilie este una istorică pentru toţi iubitorii grupării-fanion a Olteniei, astăzi împlinindu-se 23 de ani de la meciul retur al Universităţii Craiova din semifinala Cupei UEFA, echipa aflându-se atunci la un pas de accederea în finala prestigioasei competiţii europene. Visul a milioane de români a luat sfârşit o dată cu încheierea partidei pe care formaţia din Bănie a susţinut-o pe teren propriu, în compania portughezilor de la Benfica Lisabona. Balaci a deschis scorul în minutul 16, iar Crişan a ratat ocazia unei desprinderi decisive, expediind balonul în bara transversală. Scăpaţi de forcingul oltenilor, lusitanii au lovit după pauză, în minutul 53, prin Filipovici, calificându-se în marea finală datorită golului reuşit în deplasare. S-a spus, ulterior, că poarta a cărei bară a nimerit-o Zoltan Crişan era mai scundă cu opt centimetri. În prima manşă, desfăşurată pe 6 aprilie 1983, pe stadionul “Da Luz” din Lisabona, craiovenii au obţinut o remiză albă în faţa Benficăi, luând prima opţiune pentru pătrunderea în ultimul act al competiţiei, eveniment unic la acea vreme pentru fotbalul autohton, ce nu s-a produs însă. Universitatea Craiova este prima echipă de club din România care a rupt barierele şi a asaltat piscurile ierarhiilor europene, devenind un fenomen de masă şi fiind imortalizată în memoria microbiştilor sub numele sugestiv de Craiova Maxima. Universitatea rămâne, totodată, în istoria fotbalului de la noi ca fiind prima formaţie care a reuşit, în perioada postbelică, să se califice în penultima fază a unei competiţii intercluburi. Toate acestea după un parcurs entuziasmant, în care alb-albaştrii au depăşit adversare de primă mână.
20 aprilie 1983
  www.stiintacraiova.com: Forum dedicat suporterilor Universitatii Craiova Forum Index » ISTORIA
Tu nu poti posta subiecte noi in acest forum
Tu nu poti raspunde la subiectele din acest forum
Tu nu poti edita mesajele tale din acest forum
Tu nu poti sterge mesajele tale din acest forum
Tu nu poti vota in poll-urile din acest forum
Toate orele sunt GMT + 3 Ore  
Pagina 1 of 1  

Posteaza subiect nou  Raspunde la subiect  

Stiinta Craiova 2006
phpBB SEO