Stiinta
|
| Site Admin |

|
135733 Lei grei
Items |
| Aderat | 30 Oct 2004 | | Mesaje | 5222 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
EDITIE SPECIALA
Primele scheme tactice
de Valentin Pribeanu, Adrian Iosub
• La şedinţa de pregătire de ieri-dimineaţă, Pavel Badea a exersat cu elevii săi, pentru prima dată după mult timp, elemente tactice de joc
Lipsa ideilor tactice din jocul “alb-albaştrilor” l-a pus pe gânduri pe Pavel Badea.
“Alb-albaştrii” au avut un program încărcat ieri, cu două şedinţe de pregătire, jucătorii rămânând la cantonament între cele două antrenamente. Primul dintre ele s-a desfăşurat pe terenul sintetic din Lunca Jiului, de la ora 10.00, pe un ger năprasnic. Antrenorul Pavel Badea i-a avut la dispoziţie pe Guso, Bănică, Răchită, Moţi, Daouda, Bordeanu, Papură, Murgan, M. Iordache, Schumacher, Pleşan, Bundea, Luţu, Vigariu, Buhuş, Marquinhos, Stoianof, I. Iordache, Gavalovski, Stevanovic şi Edu Magri. Pentru sârbul Gavalovski, acesta a fost primul antrenament al săptămânii în curs, fotbalistul revenind marţi după-amiază în Bănie. El a fost nevoit să lipsească de la pregătire pentru a-şi lua toate actele necesare eliberării permisului de muncă. A absentat fundaşul Lucian Dobre, care s-a accidentat uşor la genunchiul drept, după o contră mai dură cu un coechipier la şedinţa de pregătire de marţi seara. Jucătorul a fost supus unei rezonanţe magnetice nucleare şi a urmat un program separat, sub îndrumarea doctorului Claudiu Stamatescu. După o perioadă în care miuţa a fost de bază în programul “alb-albaştrilor”, antrenamentele tactice au apărut din nou în prim-plan la Universitatea, tehnicianul Pavel Badea încercând timp de o oră şi jumătate diferite scheme cu elevii săi, lucru care ar fi trebuit să fie o obişnuinţă zilnică, mai ales în a doua parte a pregătirii de iarnă. Tehnicianul s-a dovedit a fi foarte exigent cu “alb-albaştrii”, orice abatere de la program sau orice greşeală în faza de finalizare fiind “taxată” prompt de antrenor. Iritarea tehnicianului oltean este evidentă şi absolut normală, în urma evoluţiilor penibile din amicale ale elevilor săi, la şedinţa de pregătire ce a avut loc ieri-dimineaţă “Bădiţă” făcând roşu în gât, de câte ori a trebuit să-şi apostrofeze elevii. Chiar şi pe terenul cu dimensiuni reduse de la cantonament, combinaţiile reprezintă deocamdată o problemă pentru “alb-albaştri”, la fel ca şi finalizarea, lipsuri ce au ieşit pregnant în evidenţă şi în meciurile de verificare. Este normal ca lipsa de omogenitate să se simtă, datorită venirii mai multor jucători, dar era de datoria tehnicienilor să găsească măcar acum, când returul bate la uşă, cel puţin şapte-opt fotbalişti care să formeze osatura “Ştiinţei”. La această oră, sunt mai puţin importante meciurile de verificare, suporterii dându-şi seama cum stau, de fapt, lucrurile la echipă. Dacă nu vor exista formaţii mai slabe decât Universitatea, ne va fi foarte greu. Şedinţa de după-amiază s-a desfăşurat în aceeaşi notă, fără să aducă schimbări notabile. Pentru următoarele două zile, programul echipei din Bănie prevede câte un singur antrenament pe zi, cu începere de la ora 15.00, dar nu ar fi exclus ca Badea să schimbe programul de pregătire, dacă nu va fi mulţumit de randamentul pe care îl vor da fotbaliştii “Ştiinţei”.
Suporterii din Vâlcea ai “alb-albaştrilor” au început să se intereseze de bilete
Universitatea - FC Argeş va fi un spectacol
de Adi GEORGESCU
Amânarea cu o săptămână a startului returului primei divizii a adus satisfacţie în rândul conducătorilor clubului vâlcean. Aceştia speră ca, în cele nouă zile rămase până ce Zăvoiul va găzdui partida Universitatea Craiova – FC Argeş, gazonul să arate excelent. Cert este că, dacă “Ştiinţa” şi gruparea piteşteană ar fi jucat sâmbătă, spectatorii ar fi fost privaţi de fotbalul adevărat, pentru simplul fapt că s-ar fi jucat în noroi! Preşedintele AJF Vâlcea, fostul arbitru internaţional Gheorghe Constantin, este cel care a propus ca partida Universitatea – FC Argeş să se dispute la Rm. Vâlcea. “Am adus acest meci în Zăvoi pentru ca vâlcenii să mai vadă şi fotbal la un nivel mai ridicat faţă de ceea ce le oferă echipele locale”. Fostul “ecuson” FIFA este convins că la ora meciului cele 12.500 de locuri ale stadionului din Rm. Vâlcea vor fi ocupate: “Ţin minte că stadionul din Zăvoi a mai fost plin ochi doar la meciurile din Cupa României Universitatea Craiova – FC Argeş şi FCM Rm. Vâlcea – Ceahlăul Piatra-Neamţ. Sunt convins că va fi plin şi de această dată. Oricum, este de apreciat faptul că primăria efectuează lucrări de modernizare la stadion. Terenul se prezenta bine până să cadă ploile, dar mai este mai mult de o săptămână până la meci, sperăm că timpul se va îndrepta. Dacă nu, se vor lua măsuri ca terenul să poată găzdui în bune condiţii acest joc”. În Zăvoi îşi dispută partidele de pe teren propriu lidera Seriei C5, CSM Rm. Vâlcea, echipă patronată de Primăria Râmnicului. Preşedintele grupării oltene, înfiinţată chiar în vara anului trecut, este fostul tuşier de lot naţional Andy Ionescu. “Se lucrează în foc continuu pentru a asigura celor două echipe o bază sportivă cu condiţiile cu care sunt acestea obişnuite, de nivelul primei divizii. Publicul vâlcean va face o atmosferă frumoasă, tocmai pentru că este avid de fotbal de calitate, de care, din păcate, în ultimul timp nu a avut parte”, spune Andy Ionescu.
Universitatea angajează fotbalişti
de Adrian Iosub
• Oficialii “Ştiinţei” au dat un anunţ în “Ediţie Specială”, prin care scot la concurs patru posturi de fotbalişti
Conducerea Universităţii a fost nevoită să dea anunţ la mica publicitate.
Birocraţia din România atinge cote nebănuite, exemplul Universităţii fiind unul elocvent în acest sens. Pentru ca jucătorii străini transferaţi în această pauză competiţională, brazilienii Edu Magri şi Marquinhos şi sârbii Stevanovic şi Gavalovski, să poată evolua în tricourile “alb-albastre”, aceştia au nevoie de permise de muncă pentru străini, documente care se obţin de la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. Pe lângă diverse hârtii necesare pentru eliberarea permisului, cum ar fi actele de studii în original, certificatul de cazier judiciar din ţara de origine, cererea străinului pentru eliberarea permisului de muncă, documentul de trecere a frontierei al străinului în original şi copie şi altele, oficialii clubului au fost nevoiţi să dea şi un anunţ în ziar la mica publicitate, prin care scot la concurs patru posturi de fotbalişti. Conducătorii clubului de pe Unirii 86 au dat ieri un anunţ la mica publicitate, în “Ediţie Specială”, la rubrica Oferte de serviciu (facsimil): “SC Ştiinţa «U» Craiova SA angajează patru fotbalişti, cetăţeni străini, cu aptitudini fizice deosebite. Relaţii la clubul Universitatea sau la telefon: 0251/414.726”. “Asta este legea în România. În mare am terminat întocmirea actelor şi o să le depunem la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. De acolo ni se va elibera o adeverinţă pe baza căreia se pot înregistra contractele jucătorilor la LPF”, a spus Ovidiu Costeşin, directorul sportiv al Universităţii. Deşi situaţia este oarecum hilară, ea nu este singulară în fotbalul românesc. O altă divizionară A, Poli Iaşi, a fost nevoită să procedeze la fel
ŞTIRI UNIVERSITATEA
Mama lui Neamţu a fost uitată
• După ce Cristi Neamţu şi-a pierdut viaţa, mama fotbalistului, Ioana Cioboată (foto), a rămas beneficiara unei pensii lunare în valoare de cinci milioane de lei, oferită de clubul Universitatea Craiova. “Nu am mai primit banii de la club de două luni. Am venit să mă interesez de ce nu mi-au intrat banii în cont”, s-a plâns mama lui Neamţu. Ţinând cont de faptul că jucătorul a părăsit lumea celor vii sub culorile Universităţii, oficialii de pe Unirii 86 ar trebui să arate mai mult interes şi să trateze cu o mai mare atenţie astfel de probleme, care impresionează pe toată lumea. (R. P.)
Pleşan s-a accidentat
La cel de-al doilea antrenament al Universităţii, programat ieri după-amiază, mijlocaşul “alb-albaştrilor”, Mihăiţă Pleşan, a suferit o accidentare uşoară. Se pare, însă, că jucătorul va reveni chiar de astăzi la pregătire, în funcţie şi de ce va stabili doctorul echipei. De asemenea, Drăgan şi Dobre, accidentaţi, nu au participat la antrenamentul “Ştiinţei”. (R. P.)
Gavalovski a semnat
Atacantul dorit cu insistenţă de Dinel Staicu, Jane Gavalovski, s-a aflat ieri la sediul clubului, împreună cu impresarul acestuia, Aurelian Demian. Gavalovski a semnat un contract care se întinde pe o perioadă de doi ani şi jumătate cu Universitatea. “Sper să marchez cât mai multe goluri pentru noua mea echipă”, a declarat Gavalovski. (R. P.)
Cu ochii pe “satelit”
Între cele două şedinţe de pregătire de ieri ale echipei mari, cei doi tehnicieni ai Universităţii, Pavel Badea şi Eugen Neagoe, au ţinut să vadă la lucru jucătorii mai tineri, de la “satelitul” Universitatea II. Antrenorii nu prea au avut multe de văzut în meciul în care au evoluat “alb-albaştrii”, Badea şi Neagoe părăsind terenul de la Făcăi după prima repriză. (V. P.)
Claudiu Tudor, înapoi la Petrolul
După ce a fost împrumutat pentru un an şi jumătate de Universitatea la Petrolul Ploieşti, Claudiu Tudor a fost trimis de oficialii grupării prahovene să se antreneze cu FC Vaslui. Reprezentanţii celor două divizionare B nu s-au înţeles pentru ca jucătorul să joace la formaţia antrenată de Rednic, iar Claudiu Tudor a revenit la antrenamentele Petrolului. (C. N.)
“Satelitul”, remiză “albă” cu Building Vânju Mare
de Cristi IACOB
• Formaţia a doua a Universităţii a terminat la egalitate, 0-0, în cel de-al doilea joc din această săptămână.
INEFICIENŢĂ
Universitatea II 0
Building 0
Universitatea II
Vulpescu – Cojocaru, Feleagă, Bădăluţă – Dănănae, Ţiclea, Lazarovici, Preda, Bărboianu – Iancu, Sandu
Antrenor: Ionel Luţă
Au mai jucat: Gîngioveanu, Mirea, Vîrlan, Jurcă, Vlăduţ, D. Popescu.
Building
Nedelcea – Băbaş, Cită, Gădăleanu – Niţă, Făget, Donoată, Drăcea, Seinu – Enescu, Poenaru
Antrenor: Dumitru Bălu
Au mai jucat: Doran, Pârvulescu, Croitoru, Albinaru, Pătrulescu, Schintee, Bonţoi, Badea.
Luţă: Urmăream să joc cu un adversar mai puternic şi sunt mulţumit de modul în care au jucat băieţii.
Bălu: Am jucat pe un teren greu, în care nu am putut să ne facem jocul nostru obişnuit.
După eşecul de luni, scor 2-3 în faţa divizionarei D doljene Avântul RAT Işalniţa, formaţia a doua a Universităţii a susţinut ieri, de la ora 13, o nouă partidă de verificare. Adversara echipei lui Ionel Luţă, în jocul ce s-a disputat pe terenul de la Făcăi, a fost divizionara B Building Vânju Mare, iar partida s-a încheiat la egalitate, 0-0. Întâlnirea a fost una echilibrată, în care craiovenii au irosit în repriza secundă două mari situaţii de a marca, prin Iancu şi Bărboianu. În acest joc Ionel Luţă nu i-a putut folosi pe Suciu, Bucur, Oprea, Stăvaru şi Roman, cei cinci având probleme medicale. În schimb, a apărut un nou jucător la “satelit”, este vorba de fundaşul Dragoş Popescu. Fost fotbalist la Electro, Popescu revine pe gazon după o perioadă de un an, timp în care a fost plecat din ţară, acesta fiind un fotbalist pe care conducerea tehnică a formaţiei Universitatea II doreşte să-l păstreze în lot pentru partea a doua a campionatului. Seria jocurilor de pregătire va continua pentru “satelit” cu încă două partide amicale în această săptămână. Prima dintre ele va avea loc mâine, de la ora 13, tot pe terenul de la Făcăi, când va juca împotriva liderului diviziei D Dolj, Gaz Metan Pieleşti, iar sâmbătă, de la ora 11, trupa lui Luţă va întâlni la Calafat formaţia locală Dunărea. Deşi gruparea sa a terminat la egalitate jocul, “principalul” Ionel Luţă s-a arătat mulţumit de evoluţia elevilor săi, afirmând: “Am întâlnit o echipă foarte bună. De fapt, asta şi urmăream, să joc cu un adversar mai puternic, şi mă pot declara mulţumit de modul cum au jucat băieţii. Suntem pe drumul cel bun şi vreau să dăm continuitate parcursului bun din tur.”
De partea cealaltă, tehnicianul “constructorilor”, Dumitru Bălu, s-a arătat nemulţumit de faptul că adversarul a practicat, după părerea sa, un joc mai dur. “Am jucat pe un teren greu, în care nu am putut să ne facem jocul nostru obişnuit. Oricum, am întâlnit o echipă obstrucţionistă şi calitatea meciului nu a fost una foarte bună”, a afirmat Dumitru Bălu.
GAZETA DE SUD
Dragan promite alta prestatie in campionat
„Am pastrat golurile pentru meciurile oficiale“
Cosmin STAICU
Claudiu Dragan sustine ca va reveni la forma care l-a dus in echipa nationala de tineret
- Claudiu, suporterii se tem sa nu fii al doilea Borbely, dupa ce nu ai reusit sa marchezi in meciurile amicale...
- Ce pot sa spun, bine ca este vacanta. Nu ma ingrijorez deloc, pentru ca niciodata nu am fost golgheterul partidelor de verificare. Cind se va juca pe puncte, cind va fi miza, atunci se vor contabiliza golurile.
- Deci, sa stea linistiti fanii?
- Suporterii trebuie sa ma judece dupa prestatiile din partidele din campionat sau din Cupa României. Nu ma tem ca voi continua pe aceeasi linie, voi avea alta motivatie in meciurile oficiale.
- Te temi de concurenta „straina“ din linia de atac?
- Nu ma tem de nimeni. Ar fi bine sa fie toti in forma si sa joace cine este mai bun. „Bora“ (Stevanovic - n.r.) este fotbalist adevarat, iar despre ceilalti nu mi-am facut inca o parere, deoarece au venit la Craiova in ultima perioada a pregatirii.
- Iti convine aminarea returului?
- La noi era terenul bun, se putea juca si m-am cam saturat de pregatiri, abia astept sa inceapa campionatul. Dar daca prin alte parti nu se putea juca fotbal, nu avem decit sa mai asteptam o saptamina.
- Cum comentezi zvonurile privind eventuala inlocuire a antrenorului?
- Am vazut chiar in Gazeta de Sud ca patronul Dinel Staicu a spus ca nu va renunta la Pavel Badea nici daca echipa va retrograda, deci aceasta declaratie nu mai lasa loc de interpretari. Eu vreau sa ramina Pavel Badea, pentru ca el m-a dorit la Craiova si trebuie sa continuam ce am inceput impreuna.
- Dupa calificarea Stelei, fanii craioveni vor fi mult mai exigenti si mai nerabdatori sa vada performanta si la Craiova...
- Este normal, si noi vrem sa jucam in cupele europene, dar trebuie sa avem, totusi, putina rabdare, sa scapam de aceasta situatie si apoi sa ne gindim la mai mult.
- Cum comentezi zvonurile privind reciprocitatea cu Farul, renuntarea la Cupa pentru punctele din campionat?
- Aud pentru prima data acest lucru, dar nu vad de ce am proceda astfel. Farul este o echipa buna, dar nu una care sa ne sperie si pe care sa nu o putem bate in ambele competitii.
Site-uri despre echipa-fanion a Olteniei
Stiinta pe internet
(C.S.)
Evenimentele care se intimpla la echipa din Banie, precum si evolutia jucatorilor craioveni nu este comentata zilnic doar de presa, ci si de suporteri, prin intermediul diverselor site-uri de internet dedicate Stiintei. Alaturi de pagina oficiala a clubului, www.fcuniversitatea.ro, exista si alte site-uri web care prezinta amanunte despre alb-albastri, pe ale caror forumuri se discuta aprins despre situatia echipei.
Printre acestea se numara: www.alb-albastrii.go.ro, www.stiintacraiova.com, www.craiova-maxima.ro, www.stiinta.net sau www.forzacraiova.tk. De asemenea, antrenorul Pavel Badea beneficiaza de propria pagina pe internet, iar dintre jucatori, Ionut Lutu si Zeno Bundea se pot lauda cu site-uri dedicate lor.
In afara multiplelor elemente pozitive, prezentarea noutatilor despre echipa utile fanilor Stiintei din alte orase sau de peste hotare, respectivele pagini au si efecte daunatoare. Din pacate, majoritatea celor care acceseaza site-urile au devenit „fani de internet“, „ultrasi de monitor“ sau „suporteri de tastatura“, specii pe care adevaratii fani le detesta. Majoritatea acestor „net-fans“ nu cunosc ce inseamna o deplasare riscanta in Stefan cel Mare, Ghencea si Giulesti, sau ce presupune insotirea si incurajarea echipei in deplasari la Cluj, Bistrita, Constanta, Bacau sau Iasi.
Spre exemplu, multi dintre cei care se rezuma sa comenteze pe internet evolutia echipei sau prestatia galeriei sau a unor brigazi nu au mai mult de cinci deplasari la activ, iar la meciurile de acasa vin numai daca intrarea este libera sau daca nu se anunta precipitatii.
„Unii dintre ei nu stiu cum se numeste imnul echipei, daramita sa-l intoneze, dar isi permit sa critice atitudinea adevaratilor ultrasi, care fac sacrificii enorme pentru a fi alaturi de echipa, indiferent daca incurajeaza sau protesteaza. Ascuns in spatele calculatorului, este usor sa protestezi, sa contesti, dar cel mai mare pacat este sa arunci cu noroi in cei care chiar au facut aceste lucruri pe stadioane. Din nefericire, «molima» i-a cuprins si pe unii sustinatori ai Stiintei“, a comentat Sebi, liderul brigazii „Ultras“, dezvoltarea acestui tip de suporter in România.
Stiinta are sapte straini in echipa
Ion JIANU
Dupa antrenamentul de ieri-dimineata, atacantul sirb Jane Gavalovski a semnat contractul cu Universitatea, valabil pina in vara anului 2007. Patronul oltenilor a avut o ultima negociere cu impresarul sirb al jucatorului, asistat de reprezentantul român, Aurel Damian, in timp ce fotbalistul a efectuat primul antrenament din aceasta saptamina cu alb-albastrii, el fiind invoit pina ieri.
Dupa negocieri, Dinel Staicu a spus: „Totul este acum rezolvat, jucatorul a adus toate actele necesare pentru obtinerea permisului de munca. Am batut palma, iar astazi la prinz (ieri - n.r.) Gavalovski a semnat un contract pentru doi ani si jumatate.“
Jane Gavalovski, ultima oara la Obilici, a fost coleg cu celalalt atacant sirb al Stiintei, Stevanovic, la Rad Belgrad. El a devenit liber de contract dupa divortul de Obilici, iar angajamentul lui la Universitatea se pare ca nu depaseste 25.000 de dolari pe sezon, insa suma nu a fost confirmata de oficialii olteni. In amicalul Universitatea - Oltul Slatina 3-2, golurile oltenilor au fost marcate de cuplul de atacanti de la Rad Belgrad, Gavalovski - Stevanovic (cel de-al treilea gol al Stiintei fiind un autogol).
Universitatea are in acest moment sapte jucatori straini in lot: Guso, Daouda, Edu Magri, Marquinhos, Stevanovic, Gavalovski si... Milan Jovanovic, care este inca sub contract cu gruparea olteana.
GAZETA SPORTURILOR
Gavalovski a semnat
Mario Morcov (Craiova)
După ce a fost învoit două zile pentru a aduce de acasă actele necesare obţinerii permisului de muncă în România, Jane Gavalovski a parafat ieri cu Ştiinţa o înţelegere pe doi ani şi jumătate. În această perioadă, vîrful ce măsoară 1,91 metri va încasa 100.000 de dolari numai din salariu, dar veniturile sale s-ar putea mări substanţial dacă va fi titular în cel puţin 24 de meciuri pe sezon şi dacă va înscrie minimum 15 goluri într-un campionat.
PROSPORT
Nebunie la Rm. Vîlcea pentru meciul Ştiinţei
Organizatorii partidei Universitatea Craiova - FC Argeş, din prima etapă a Diviziei A, care va avea loc la Vîlcea, pe 12 martie, sînt îngrijoraţi din cauza numărului foarte mare de suporteri care şi-au anunţat prezenţa la meci. Intrarea la partida din Zăvoi va fi liberă, iar fanii craioveni ai Ştiinţei au anunţat că vor veni cu două zile înainte la Vîlcea şi vor dormi pe stadion pentru a putea prinde un loc.
"În amicalele în care a fost folosit, Gavalovski a demonstrat că e o soluţie foarte bună pentru atacul nostru. Sper să confirme şi în partidele oficiale", a mărturisit patronul Dinel Staicu. "Sînt fericit şi promit să fac tot ce depinde de mine să scăpăm de retrogradare", a spus şi atacantul de 24 de ani, care ultima oară a evoluat la formaţia Obilici Belgrad pe postul de fundaş central!
Jane a adăugat că s-a acomodat foarte bine la Craiova, prietenii cei mai buni ai săi fiind conaţionalul Borislav Stevanovici şi bosniacul Adnan Guso: "Cu Stevanovici am şi jucat mai demult, la Radnicki Belgrad. Cine ar fi crezut că vom deveni coechipieri la o echipă din România?! Abia aştept să înceapă campionatul, să arătăm de ce sîntem în stare".
"În tur, la Obilici, am înscris un singur gol, dar acolo problemele erau de altă natură. Nu mai erau bani, iar toată lumea să gîndea la plecare"
Jane Gavalovski
Pleşan a suferit o entorsă
Spre finalul antrenamentului de ieri după-amiază, Mihăiţă Pleşan a părăsit terenul sintetic pe care elevii lui Badea jucau un meci-şcoală, plîngîndu-se de dureri la glezna dreaptă. Mijlocaşul de 22 de ani a fost diagnosticat cu o entorsă, care l-ar putea face să piardă 4-5 zile de pregătire. "Acum nu putem spune cît de gravă e, abia joi vom afla exact, după ce Mihăiţă va efectua o radiografie", a declarat un oficial oltean. |
|