Stiinta
|
| Site Admin |

|
135707 Lei grei
Items |
| Aderat | 30 Oct 2004 | | Mesaje | 5221 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
EDITIE SPECIALA
ŞTIRI UNIVERSITATEA
Azi este ziua “alb-albastrelor”
Fotbaliştii “Ştiinţei” s-au pregătit ieri, în frunte cu finanţatorul Dinel Staicu, pentru a întâmpina cum se cuvine una dintre cele mai importante zile din an pentru femei, 8 Martie. Jucătorii nu au dorit să dezvăluie surprizele pe care le-au pregătit reprezentantelor sexului frumos, însă au recunoscut că vor fi largi la buzunare. “Alb-albaştrii” au decis încă de ieri să sărbătorească evenimentul, la un local pe care îl vor alege azi. Cu această ocazie, redacţia Sport a “Ediţiei Speciale” le urează reprezentantelor sexului frumos un sincer “La mulţi ani!”.
Săptămâna viitoare se dispută Cupa
O dată cu întârzierea reluării returului, oficialii federaţiei au hotărât şi amânarea datei de desfăşurare a turului semifinalelor Cupei României pentru data de 13 aprilie, însă ieri s-a stabilit ca această fază a competiţiei să se dispute miercuri, 16 martie. Astfel, Universitatea va disputa două meciuri la Constanţa, cu Farul, în decurs de doar câteva zile, interval în care “alb-albaştrii” vor rămâne pe malul mării. (V. P.)
Se joacă mai devreme
Deşi iniţial oficialii Universităţii au anunţat că intrarea va fi liberă la meciul cu FC Argeş, aceştia au hotărât ieri ca intrarea în stadion să se facă pe bază de bilete. “Punem în vânzare 10.000 de bilete pentru a putea avea control asupra celor care intră în stadion. Riscam altfel ca suporterii să dorească să intre, iar stadionul să fie deja plin”, a spus Nicu Dolea, ofiţerul de presă al Universităţii. Un bilet va costa 30.000 de lei. Partida Universitatea – FC Argeş, din prima etapă a returului, trebuia să se dispute de la ora 15.00, însă ieri s-a hotărât ca jocul să se desfăşurare mai devreme, de la ora 13.30. (A. I.)
Toţi “alb-albaştrii” au drept de joc
Oficialii Universităţii au înregistrat ieri la Liga Profesionistă de Fotbal contractele brazilienilor Edu Magri şi Marquinhos şi ale sârbilor Stevanovic şi Gavalovski. Astfel, cei patru vor putea fi folosiţi încă din prima etapă a returului. (A. I.)
Zăvoiul inspectat
Directorul sportiv al Universităţii, Ovidiu Costeşin, a fost ieri la Rm. Vâlcea, pentru a vedea condiţiile în care se mai prezintă gazonul stadionului din Zăvoi, acolo unde Universitatea va juca împotriva lui FC Argeş, dar au vizitat şi hotelul unde vor fi cazaţi arbitrii şi observatorul. “Condiţiile sunt foarte bune şi terenul se prezintă în condiţii excelente”, a spus Costeşin. Preşedintele CSM-ului, Andy Ionescu, s-a arătat şi el satisfăcut de condiţiile pe care vâlcenii le pot oferi la ora meciului: “Gazonul s-a zvântat, e bun, sperăm să nu mai plouă iarăşi. Acum suntem pregătiţi în totalitate să găzduim meciul Universitatea – FC Argeş”. Altfel, Ionescu a perfectat pentru CSM două partide de verificare, care se vor disputa pe terenul din Budeşti, comună limitrofă Râmnicului. Miercuri, CSM va juca împotriva Oltchimului, iar joi contra formaţiei Arpechim Piteşti. (A. G.)
Antrenament
Badea a ajuns la timp
de Adrian Iosub
• Deşi a fost plecat la Bucureşti, Badea a sosit la timp pentru a conduce şedinţa de pregătire
După o zi de pauză, “alb-albaştrii” au început ieri ultima săptămână de pregătire înainte de începerea returului. Aceştia au avut programat un singur antrenament, care s-a desfăşurat pe terenul sintetic de la cantonamentul din Lunca Jiului, cu începere de la ora 15.00. Deşi antrenorul principal Pavel Badea şi “secundul” Eugen Neagoe s-au aflat ieri dimineaţă la Bucureşti, la sediul Federaţiei Române de Fotbal, pentru a participa la consfătuirea antrenorilor, Badea a ajuns la timp la antrenamentul de ieri după-amiază, lăsându-l la discuţii pe Neagoe. Sub comanda “principalului” s-au pregătit: Guso, Bănică, Daouda, Moţi, M. Iordache, Dobre, Răchită, Bordeanu, Murgan, Cagnea, Buhuş, Marquinhos, Vigariu, Schumacher, Luţu, Papură, Bundea, Pleşan, I. Iordache, Drăgan, Stevanovic, Gavalovski şi Magri. Şedinţa de pregătire a început cu serii de alergări în jurul terenului din Luncă, după care Papură, Bundea, Răchită, Bordeanu, Buhuş, Pleşan şi Stevanovic, fotbaliştilor care au evoluat mai multe minute în amicalul cu Building, au intrat în sala de forţă, fiind menajaţi de Badea. Restul jucătorilor au “încins” o miuţă, “opt contra opt”, pe jumătate din terenul sintetic. Pentru astăzi, “alb-albaştrii” au programate două şedinţe de pregătire, de la orele 10.00 şi 14.00.
McBreen i-a uluit pe scoţieni
Fostul atacant al Universităţii a marcat din nou pentru Falkirk, în week-end-ul trecut, în întâlnirea cu Partick Thistle
de Valentin Pribeanu, Adrian Iosub
• Gruparea din Bănie are un “dar” deosebit de a se despărţi de jucătorii de valoare, majoritatea fotbaliştilor care au părăsit Universitatea având succes la noile formaţii.
Gruparea din Bănie are un “dar” deosebit de a se despărţi de jucătorii de valoare, majoritatea fotbaliştilor care au părăsit Universitatea având succes la noile formaţii. Exemplul cel mai elocvent este cel al australianului Daniel McBreen (foto), care a fost gonit de Mircea Rednic de la “Ştiinţa” anul trecut. Ca şi în multe alte cazuri, când a renunţat la jucători exponenţiali ai Universităţii, “Strâmbul” a luat o decizie păguboasă pentru gruparea “alb-albastră”, aceea de a se descotorosi de “Macca”, oprindu-l în schimb în lot pe Borbely şi aducându-l din parcurile din Belgia pe Rubenilson. Chiar dacă nu a reuşit prea multe goluri pentru “Ştiinţa”, McBreen rămâne în inimile suporterilor pentru reuşitele împotriva dinamoviştilor. Daniel McBreen a ajuns în cele din urmă la formaţia scoţiană Falkirk, grupare care are un parcurs excelent în această ediţie de campionat, dovedind că la Craiova nu se acordă tuturor jucătorilor străini răbdarea cuvenită. Echipa la care evoluează McBreen conduce detaşat în liga a doua scoţiană, aflându-se la o distanţă de 14 puncte de ocupanta locului doi. În etapa din week-end-ul trecut, australianul a avut din nou o evoluţie excelentă, reuşind să deschidă scorul pentru Falkirk, în minutul 17, în victoria obţinută pe teren propriu, cu 2 - 1, în faţa celor de la Partick Thistle. Australianul are o medie excelentă de goluri marcate, ultima sa reuşită fiind a zecea în cele 12 meciuri în care a evoluat pentru formaţia scoţiană. “Prietenii” Universităţii pot spune că nu valorează foarte mult golurile din divizia a doua scoţiană, dar noi le aducem aminte că “Ştiinţa” are atacanţi în lot, aduşi pe bani grei, care nu au reuşit să marcheze în amicalele cu Armata sau Building.
Clasamentul ligii a doua scoţiene în partea sa superioară
1. Falkirk 27 19 6 2 54 – 20 63
2. Clyde 25 14 7 4 27 – 19 49
3. St. Mirren 27 10 11 6 30 – 22 41
GAZETA DE SUD
Badea sustine ca nu a inregistrat esecuri severe in amicale, asa cum a patit Dinamo
„Daca pierdeam cu 4-0, ne omora lumea!“
Ion JIANU
Pavel Badea sustine ca Universitatea va avea o alta fata in retur
- Ca antrenor, esti multumit de perioada de pregatiri si meciuri amicale, cit si de achizitiile acestei ierni?
- Sint foarte multumit, inclusiv de campania de achizitii. Speram ca aceasta perioada buna de pregatire si meciuri de verificare sa se concretizeze prin rezultate bune in campionat si in Cupa României. Este ceea ce noi ne dorim pentru a reusi sa scoatem echipa de pe acest neonorant loc de la sfirsitul turului, 16.
- Totusi, in unele meciuri amicale Universitatea nu a avut evolutii reusite, echipa fiind admonestata de suporteri. Ce raspuns ai?
- Si pentru mine este un motiv de suparare faptul ca inca nu am reusit sa atingem cea mai buna forma. Si era normal sa nu prindem acum, inainte de reinceperea campionatului, cea mai buna forma. Noi ne dorim sa avem cea mai buna forma in campionat. Asa ar fi ideal... Faptul ca lumea nu are rabdare cu noi este un motiv de preocupare pentru mine. Si ar trebui sa fie pentru toti cei care iubesc aceasta echipa! La meciurile amicale lumea nu trebuie sa huiduie Universitatea. Ce am cistigat noi, ce au obtinut ei? Echipa a fost tratata psihic, ca sa zic asa! Suporterii trebuie sa inteleaga acest moment. Prietenul la greu se cunoaste, nu? Acum avem nevoie de sustinere... Daca nu, Doamne fereste, s-ar putea sa traim o mare rusine, aceea a retrogradarii!
- Suporterii au si ei motivele lor de ingrijorare...
- Universitatea, in comparatie cu alte divizionare A, nu a avut parte de rezultate nefavorabile in aceste partide de verificare disputate pe terenuri impracticabile. Ce s-ar fi intimplat daca noi am fi pierdut cu 4-0, asa cum a patit-o Dinamo, simbata, la Oradea, in fata unei divizionare B? Probabil ca lumea ne omora!
„Stirile despre demiterea mea sint inventate“
- Cum comentezi stirile de saptamina trecuta privind posibila ta demitere?
- As prefera sa nu comentez... Asa-zisele „stiri“ au fost, de fapt, zvonuri. Si pur si simplu inventate! Nu vreau sa intru in amanunte. Iar patronul Staicu a fost clar, nu? De ce trebuia sa fiu schimbat acum? Eu nu pot fi schimbat decit in momentul in care voi pierde in campionat! Daca in competitia oficiala voi pierde doua-trei meciuri, atunci e normal sa fiu schimbat.
- Echipa nu a jucat asa cum ne asteptam!
- Pai, nici nu putea juca acum asa cum vrem noi. Repet, am fost in perioada de pregatire, iar terenurile pe care am jucat in România au fost, cum spuneam, aproape impracticabile. Iar unele echipe pe care le-am intilnit s-au asezat pe doua linii si doar s-au aparat...
- Si daca face la fel si FC Arges?!
- Mi-as dori sa obtin cu FC Arges rezultatul din meciurile in care suporterii ne-au mai huiduit, desi noi am cistigat!
„Am opt jucatori de baza“
- Ai in echipa doua grupari, ca sa le zic asa: strainii si ceilalti...
- Nu este adevarat, nu exista grupari. S-au petrecut unele modificari la echipa in aceasta perioada de iarna. Trebuie avut in vedere faptul ca Universitatea a schimbat sistemul de joc: am trecut, de la 3-5-2, la 4-4-2. In al doilea rind, poate s-a remarcat, in meciurile de pregatire am avut intotdeauna cel putin cinci jucatori noi. In aceste conditii, echipa va suferi din punct de vedere al omogenitatii. Si sufera la capitolul relatii de joc, asta-i adevarul, dar este o situatie obiectiva. Si atunci, e normal ca echipa nu poate sa se exprime peste noapte la maximum de capacitate. Am explicat motivele: sistem nou, jucatori noi, terenuri impracticabile. Sint sigur ca Universitatea, de la meci la meci, va juca mai bine.
- Ti-ai stabilit formatia de baza, cei 11 titulari?
- Nu cred ca ar trebui sa-i nominalizez pe cei „11“ deoarece
s-au putut vedea din meciurile amicale. Ce pot sa spun acum este faptul ca am opt jucatori de baza, titulari, si care au jucat aproape in toate meciurile de pregatire. Ceilalti trei? Dintre jucatorii care au fost mai mult schimbati. Joaca pe posturi pe care inca nu au confirmat. Vreau sa mai precizez un amanunt: de cind am inceput meciurile de pregatire, am folosit numai sistemul 4-4-2, adica am fost constant in ceea ce imi doresc. De asemenea, n-am schimbat o echipa de la un meci la altul...
- S-a scris ca Universitatea ar mai cauta un portar...
- Eu am mare incredere in Guso si Banica. Nu ne mai intereseaza alt portar.
30.000 de lei intrarea pe stadionul din Rimnicu Vilcea
Jucam mai devreme cu FC Arges
(C.S.)
Meciul Universitatea - FC Arges, din prima etapa a returului Diviziei A, se va disputa simbata, de la ora 13.30, pe stadionul „1 Mai“ din Rimnicu Vilcea, postul de televiziune care va transmite jocul, TVR 2, solicitind schimbarea orei initiale, 15.00, din cauza meciului de rugby Irlanda - Franta din „Turneul celor sase natiuni“, programat la ora 15.30. De asemenea, clubul din Banie a hotarit sa nu mai lase intrarea libera pe stadion si va pune in vinzare 10.000 de bilete la pretul de 30.000 de lei.
Dupa citeva zile, miercuri, 16 martie, craiovenii vor disputa prima mansa a semifinalei Cupei României, la Constanta, contra Farului, FRF hotarind ieri reprogramarea partidelor din penultima faza a acestei competitii, dupa ce in urma cu o saptamina se decisese aminarea lor pentru 13 aprilie.
Dupa demiterea tehnicianului argentinian Pascoli
Dinamo Tirana l-ar vrea pe Ticleanu
(I.J.)
Fost ultima oara la Hassania Agadir, Aurel Ticleanu si-a reziliat contractul cu marocanii si a revenit in Brasov, unde locuieste in prezent. A avut unele discutii cu echipe din România, dar si oferte din afara. In urma cu aproape zece zile, presedintele clubului Dinamo Tirana l-a chemat pe Ticleanu in Albania pentru unele discutii privind o eventuala colaborare.
Ticleanu a explicat: „Am fost, intr-adevar, la Tirana. Presedintele lui Dinamo, care ma cunostea bine din perioada cind eu am cistigat cu Dinamo Tirana Cupa Albaniei (2003 - n.r.), mi-a propus, in principiu, o revenire, desi echipa avea atunci un antrenor bun, pe argentinianul Pascoli. Cind am fost la Tirana, Dinamo avea sansa la ocuparea unui loc care sa le permita accederea in Cupele Europene. Am plecat din Tirana, dar n-am stabilit nimic concret. In ultimul meci din campionat, dupa plecarea mea din Albania, Dinamo a remizat, 2-2, in deplasare, si astfel si-a diminuat sansele de a ocupa locul al treilea, cel care permite accederea in Cupele Europne. Dupa meci, Pascoli a fost demis! Acum? Trebuie sa ma gindesc bine ce voi face.“
Conferinta de presa inaintea returului
Miine se prezinta achizitiile
(C.S.)
Craiovenii au efectuat ieri un singur antrenament, de la ora 15.00, pe terenul sintetic de la cantonamentul din Lunca Jiului, la care au participat toti jucatorii. Astazi sint programate doua sedinte de pregatire, de la ora 10.00 si de la ora 14.00, iar miine, intr-o conferinta de presa, de la ora 13.00, va avea loc prezentarea oficiala a achizitiilor din aceasta iarna. Vineri, jucatorii craioveni vor pleca la Rimnicu Vilcea.
Tehnicianul oltenilor, Pavel Badea, a fost prezent ieri la o consfatuire a antrenorilor la Bucuresti, dar a ajuns la antrenamentul de dupa-amiaza, lasindu-l in schimb in Capitala, pentru a asista la intreaga actiune organizata de FRF, pe secundul Eugen Neagoe.
GAZETA SPORTURILOR[/olor]
Şi-au găsit golgeter
Mario Morcov (Craiova)
Prin achiziţionarea brazilianului Eduardo Magri, Universitatea pare să-şi fi găsit omul de gol pe care îl aştepta de mult timp. Nu e prea tehnic, dar loveşte mingea foarte bine cu capul şi e tare pe picioare. Are 24 de ani, e născut în Sao Paulo şi are 1,86 metri. Pînă să ajungă la Craiova a jucat în Vietnam: "Acolo se practica un fotbal bazat pe forţă, nu pe tehnică. În acel campionat evoluează mulţi africani destul de buni". Despre venirea în Bănie, Magri spune: "Impresarul meu mi-a zis să joc în Europa, că am mai multe şanse să ajung la un club mare“.
Magri la U Craiova
U Craiova - FC Caracal 1-1 (45 de minute - 1 gol)
Oltul Slatina - U Craiova 2-3 (45 minute - 0)
U Craiova - Building 2-1 (24 de minute - 1 gol0
Building - U Craiova 0-1 (31 de minute - 1 gol)
Fără intrare liberă la Rm. Vîlcea
Pentru că U Craiova are terenul suspendat o etapă, meciul cu FC Argeş, programat sîmbătă, la ora 13:30, se va juca la Rîmnicu Vîlcea. Chiar dacă primarul Mircia Gutău a promis că intrarea va fi gratuită, totul s-a schimbat ieri. "Vom pune în vînzare bilete la preţul de 10 sau 20 de mii lei. Numai aşa putem stopa puhoiul de suporteri care şi-au anunţat prezenţa la acest meci", au declarat oficialii vîlceni. Ieri dimineaţă se făceau ultimele pregătiri la stadionul Municipal. Sala de protocol, cabinele de transmisie TV şi radio erau terminate, se lucra de zor la acoperişul "oficialei" (foto), iar vechile bănci de rezervă vor fi înlocuite cu unele din plexiglas. Gazonul arată foarte bine. / Ovidiu Ciutescu
[color=brown]PROSPORT
Înlocuitor pentru Guso
Alexandre Negri soseşte mîine în Bănie şi se poate lăuda cu un CV destul de bogat: o convocare la naţionala olimpică a Braziliei şi legitimare la formaţia franceză de primă divizie Ajaccio.
Conducerea Universităţii Craiova a cerut mai multor impresari din Italia şi Brazilia să îi caute un portar cu experienţă, care să-l poată oricînd înlocui între buturi pe bosniacul Adnan Guso. În cele din urmă, oficialii Ştiinţei s-au oprit la Alexandre Negri, un brazilian de 1,82 metri, care a evoluat într-un meci şi pentru naţionala olimpică a ţării sale. În data de 17 noiembrie 1999, cînd avea 18 ani, Negri a apărat în meciul dintre reprezentativele olimpice ale Braziliei şi Paraguayului, scor 2-2.
După ce a evoluat timp de trei sezoane la Ponte Preta în Brazilia, goalkeeper-ul cariocas a fost transferat la gruparea din prima ligă franceză Ajaccio. Negri a fost al treilea portar al grupării corsicane, care actualmente ocupă penultima poziţie în Ligue 1.
În această iarnă, după doar şase luni de contract, Negri a devenit liber şi va sosi în aceste zile la Craiova, unde va fi testat de Silviu Lung, cel care i-a convins în ianuarie 2003 pe oficialii Ştiinţei că Guso este un portar excelent.
Va fi rezervă
Alexandre Negri nu va fi portarul numărul unu, ci înlocuitorul lui Guso, în cazul în care bosniacul va fi suspendat sau accidentat. “Ar fi cea mai mare tîmpenie să-l trimitem pe Guso pe bancă. Negri va fi rezervă, mai ales că nu prea are experienţă”, a declarat patronul Dinel Staicu. Negri a primit 100.000 de dolari la Ajaccio pentru cele şase luni petrecute în Franţa, iar Universitatea îi oferă un contract anual de 80.000 de dolari.
45 de goluri în 33 de meciuri
Portarul brazilian Alexandre Negri a încasat, în Brazilia la Ponte Preta, 45 de goluri în 33 de meciuri apărate în sezonul 2002-2003. La gruparea franceză Ajaccio nu a evoluat nici un minut, nefiind trecut pe foaia meciurilor disputate de formaţia din Corsica. Conform site-ului sambafoot.com, Alexandre Negri este un portar rapid, foarte bun la duelurile unu la unu şi la cele aeriene.
10.000 de bilete pentru meciul cu FC Argeş
Organizatorii partidei de la Vîlcea dintre Universitatea Craiova şi FC Argeş, care va avea loc sîmbătă, au stabilit ca intrarea la meci să nu fie gratuită, pentru a evita suprapopularea stadionului din Zăvoi. Astfel, de mîine, în Craiova şi Vîlcea se vor pune în vînzare 10.000 de bilete, preţul lor fiind de 30.000 de lei. Meciul se va disputa cu începere de la ora 13:30, şi nu 15:00, cum fusese stabilit iniţial.
Jerry Gane a scăpat de sancţiuni
După ce Comisia pentru Statutul Jucătorului l-a obligat pe fostul jucător al Universităţii, Ionel Gane, să returneze suma de 20.000 de euro, totodată suspendîndu-l 10 etape în competiţiile interne, ieri, fotbalistul a ieşit entuziasmat de la Comisia de Recurs a FRF. Decizia acestei ultime comisii este definitivă. “Mulţumită preşedintelui AFAN, Alex Rădulescu, am scăpat de ambele sancţiuni. Acum sper să reuşesc să mă transfer la un club în ţară săptămîna asta, una dintre variante fiind FC Vaslui”, a spus Jerry. cristi.stancescu@prosport.ro
narcis.drejan@prosport.ro |
|