Navigare
| Navigare |
|
|
| XS NavMenus V: 1.0.26 |
Bine ati venit!
Google search
Ultimele topicuri
Statistici
Trafic
Linkuri
|
 | O carte cu "bocluc" |  |
|
Stiinta
|
| Site Admin |

|
133956 Lei grei
Items |
| Aderat | 30 Oct 2004 | | Mesaje | 5185 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Este vorba despre "Fenomenul Universitatea '91", autor Ion Jianu, carte a carei lansare produce multe valuri in Craiova, implicit o dare in judecata chiar de catre club (desi motivatia pare cam ciudata).
Iata mai jos un articol din Editie Speciala:
Apariţie: Astăzi va fi lansat pe piaţă un volum despre ultimul event
«O minciună de carte!»
de Mario MORCOV
Aparut in ziua de Marti 19 Februarie 2008
• Mircea Canţăr, omul care cunoaşte cel mai bine istoria ultimului titlu al Ştiinţei, sare la gâtul autorului volumului intitulat «Fenomenul Universitatea ‘91», pe care îl acuză de deformarea realităţii
Astăzi ar fi trebuit să fie o zi fericită pentru istoria Universităţii Craiova. Pe piaţă va fi lansată o carte în care se povesteşte ultimul event al Ştiinţei, fapte petrecute în urmă cu 17 ani.
O pagină de istorie a alb-albaştrilor este învăluită în minciună, aşa cum susţine cunoscutul ziarist oltean Mircea Canţăr, de a cărui prezenţă jurnalistică a fotbalului craiovean se leagă foarte multe.
«Numai neadevăruri»
El, tocmai omul care se confrunta în acele vremuri cu imaginea de presă a Universităţii, este eroul negativ al cărtţii “Fenomenul Universitatea ‘91”, publicat de un fost coleg al acestuia, subaltern atunci, în prezent redactor sportiv la un cotidian regional din Bănie. Ion Jianu, fiindcă despre el este vorba, autorul volumului, este acuzat în termen duri de Mircea Canţăr în paginile cotidianul ui “Cuvântul Libertăţii”, şi nu numai, despre “minciunile sfruntate” existente în carte. “Când un ziarist deformează premeditat realitatea într-un articol obişnuit, «de serviciu», faptul e regretabil, şi îşi poate atrage oprobiul cititorilor. Când acelaşi ziarist mutilează realitatea într-o carte, care presupune un discernământ sporit, o investigaţie adâncită, un anume stil, excelent rafinat, faptul e condamnabil. Cartea lui Ion Jianu, intitulată «Fenomenul Universitatea ‘91», nu urmăreşte developarea corectă a adevărului despre o perioadă pe care o consideră mai mult decât fastă, o numeşte chiar «fenomen», este toată o minciună! Ion Jianu deformează cu dezinvoltură o realitate pe care a trăit-o ca redactor sportiv la «Cuvântul Libertăţii», cosmetizează persoane dubioase din anturajul clubului craiovean, acceptă delirul acestora şi participă implicit la mistificare. Pentru suporterii mai tineri ai Universităţii Craiova, cartea, care include interviuri din amintiri alterate de trecerea timpului, nu reprezintă, în niciun caz, o sursă de documentare. Când inclusiv «familia» clubului, despre care scrie, fără nicio obiectivitate, fără bun-simţ, «se sparge», prin scandaluri fratricide, după ce se păpaseră banii încasaţi de la PSV Eindhoven pentru transferul lui Gică Popescu, Ion Jianu nu reuşeşte să spele imaginea unor protagonişti huligani şi petrecăreţi. Jurnalistul spală imaginea unor oameni fără niciun rost. Este o istorie urât prezentată, de nişte oameni care aduc acuze fără rost, mai ales că eu am mărturie colecţia cotidianului. Preşedintele de atunci al Universităţii, Marcel Popescu, minte cu neruşinare că ziarul «Cuvântul Libertăţii» şi eu am tras în echipă. Nu este nimic adevărat, iar Jianu, care era coleg cu mine, ştie despre ce este vorba. A scris, colecţia este martoră, 16 cronici de meci din acel an, iar acum îi lasă pe alţii să vorbească prostii”, a declarat Mircea Canţăr.
«Marcel Popescu minte!»
Mircea Canţăr dezvăluie că în volum se minte încă din start. “Oricum, cartea este o poveste denaturată din capul locului. Chiar de la început apar minciuni şi nu se elucidează transferul lui Gică Popescu la Eindhoven. Se scrie că s-a plătit un milion de dolari, iar preţul a fost de două milioane, plus alte şi alte inepţii”, a susţinut acesta. Apoi, a continuat: “Îl acuză pe prefectul de atunci, Ilie Ştefan, că i-ar fi obligat să intre banii în conturile prefecturii! Nimic mai neadevărat! Am asistat la discuţii şi ştiu că Ilie Ştefan a încercat prin puterea pe care o avea să facă un parteneriat cu firma Philips. Să fie aduse televizoare la magazinul Mercur, dar fără nicio legătură cu transferul ori banii luaţi pe Gică. Dar aşa se întâmplă când iei interviu lui Marcel Popescu. Oricum, mie mi-a căzut în mână aiurea cartea şi am descoperit numai prostii. De exemplu, recordul de minciuni îl bate Cornel Stroe. În carte afirmă că Marcel Popescu a dat exemplu de management, iar eu ştiu că, imediat ce a revenit la club, a făcut plângere penală împotriva sa!”
«Furt intelectual!»
Toată această prezentare a celor expuse în carte, Mircea Canţăr a făcut-o ieri în biroul său de la “Cuvântul Libertăţii”, deoarece este în măsură să comenteze cel mai bine acele vremuri, fiind practic ziaristul cel mai apropiat de Universitatea atunci. Nu a dorit să încheie fără a mai specifica ceva: “Domnilor, această carte este furt intelectual!” De ce, a fost următoarea întrebare logică. “Deoarece titlul îi aparţine ziaristului Emanuel Fântâneanu în «Gazeta Sporturilor» şi făcea referire la sportul craiovean în general, pentru că nu putea spune «Fenomenul Universitatea», când echipa era umilită de nişte ciprioţi. Şi în plus, acest Jianu nu a amintit în niciun fel că era angajat la «Cuvântul Libertăţii» şi că sursa sa este acest ziar. Mai mult, uită că nu Mircea Canţăr era acid la adresa Ştiinţei, ci chiar el.”
Ion Jianu: «Nu comentez»
În urma acuzelor aduse de Mircea Canţăr, l-am contactat ieri şi pe autorul volumului, Ion Jianu. Acesta nu a dorit să spună prea multe. “Vă mulţumesc că mi-aţi solicitat părerea, dar nu doresc să comentez în niciun fel. Dacă el a considerat că este bine să facă ce a făcut, este treaba lui. Am învăţat meserie de la el la «Cuvântul Libertăţii», dar nu vreau să fac alte afirmaţii” - a fost declaraţia lui Jianu cu privire la cele spuse de Canţăr.
Universitatea îl dă în judecată pe Jianu
Lucian Mitu, directorul executiv al Ştiinţei, a făcut şi el câteva precizări referitoare la volumul ce va fi lansat pe piaţă astăzi: “Îl vom acţiona în instanţă pe ziaristul respectiv, atât pentru carte, cât şi pentru precedenta, pe care, cu o lipsă de bun-simţ, a strecurat sigla Universităţii Craiova. Îi reamintesc jurnalistului respectiv că Ştiinţa nu se compară cu povestirile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci este o societate comercială cu un brand care a făcut şi va face istorie, iar ziaristul o foloseşte în scopuri materiale. De fapt, se vede clar că nu este nimic întâmplător în cele narate de respectivul ziarist, iar scopul său nu este unul de a nuanţa istoria corectă a Universităţii, ci a avut doar un singur ţel - comercial.
Oricum, caracterizarea perfectă a volumului a fost făcută de unul dintre jurnaliştii consacraţi care au fost aproape de această echipă în acele vremuri, Mircea Canţăr, el ştiind cel mai bine ceea ce s-a petrecut în sânul formaţiei”, a precizat Mitu. |
|
|
|
|
 | |  |
|
gac200076
|
| Moderator |

Vârsta: 31 |
22201 Lei grei
Items more... |
| Aderat | 10 Jul 2005 | | Mesaje | 1078 | | Locatie | Köln |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| ce rusine! atita scandal si lipsa de bun simt din partea celor de la editie! imediat sar sa dea in Jianu! Acest ziarist iubeste Universitatea Craiova si scrie numai interviurile facute cu protagonistii de atunci! Asa s-a intimplat si dupa cartea cu Craiova Maxima! nu-i convine lui Mititelu sa se citeasca cartea unui ziarist care mai scrie la gds! dispretuiesc total ziarul editie speciala, o hartie igienica care se mentine numai prin exclusivitatea cu clubul Universitatea Craiova! o rusine ca clubul nostru este reprezentat de un asemenea "ziar". daca cantar considera ca Jianu scrie aiurea, sa scrie el "adevarul" nu sa considere totul o minciuna! E strigator la cer: "cartea include interviuri din amintiri alterate de trecerea timpului" ! Da sigur dle cantar! toti martorii de acum 17 ani s-au sclerozat la maxim si nu stiu ce spun! Mi-e scarba de aceasta invidie din Craiova!!! |
|
|
|
|
|