gac200076
|
| Moderator |

Vrsta: 31 |
22201 Lei grei
Items more... |
| Aderat | 10 Jul 2005 | | Mesaje | 1078 | | Locatie | Kln |
|
|
|
 |
 |
 |
|
El a fost protectorul Craiovei
Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României pe timpul lui Ceauşescu, recunoaşte că cei din Ministerul de Interne recurgeau la şantaj pentru a ajuta Dinamo.
Răzvan IONAŞCU
Florin MARIAN
Întotdeauna s-a vorbit de echipele privilegiate ale sistemului dinainte de 1989, Steaua şi Dinamo.
Universitatea Craiova, poate singurul adversar care punea probleme celor doi granzi din Bucureşti dinainte de Revoluţie, a avut, la rândul ei, un protector. Acesta se numeşte Ştefan Andrei şi a fost ministru de Externe al României în perioada 1978-1985 şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Exterior până în 1989. Acum, când are o vârstă înaintată (75 de ani), fostul ministru îşi trăieşte liniştit bătrâneţea undeva în satul Snagov. În ciuda etăţii sale, e destul de vioi. Se deplasează fără probleme şi încă fumează ţigări scumpe de import. Se pricepe la fotbal şi-ţi dai seama de acest lucru după felul în care-ţi spune pe de rost echipa Universităţii de pe vremea lui Titi Teaşcă sau după modul în care evaluează calităţile unor fotbalişti.
Vorbeşte cu plăcere despre Ştiinţa. “La Craiova, prima problemă era asigurarea unui loc în facultate şi a locuinţelor pe care le dădea primăria. Jucătorii nu puteau fi ţinuţi doar pe banii de la buget, astfel că mai făceam rost de fonduri de la IAS-uri, Uniunea Cooperativelor de Consum şi Meşteşugăreşti. Reuşeam să strângem prime şi diurne comparabile cu cele date de Steaua şi Dinamo”, îşi aminteşte Ştefan Andrei. Apoi dezvăluie cum Cămătaru era aproape de a ajunge la UTA în locul lui Duckdam, deoarece Silviu Lung era cunoscut pentru gafele sale. “A venit însă meciul cu Bordeaux şi Lung ne-a convins să-l păstrăm”, spune ex-ministrul.
“Succesele Craiovei îl incomodau pe Nicolae Ceauşescu. După o victorie a Ştiinţei în faţa Stelei, parcă 6-2 a fost scorul, Ceauşescu nu a vorbit cu mine două zile. Nu suporta altă echipă peste Steaua. Însă când Universitatea juca împotriva lui Dinamo, ţinea cu oltenii. Îmi aduc aminte de o chestie interesantă. Mi-a spus că vrea să vadă un meci între Dinamo şi Craiova împreună cu mine. I-am spus că nu vreau, deoarece partida era aranjată. Atunci l-a sunat pe Ion Coman (n.r. - şef al Marelui Stat Major), căruia i-a ordonat să ia legătura cu arbitrul de atunci, un nume celebru, şi l-a avertizat că se va uita la meci. Cu toate acestea, arbitrul a ajutat-o pe Dinamo să câştige. Se văita că mai are doi ani de arbitraj şi că «Internele» nu i-ar mai da altfel viză de plecare peste hotare. Se practica şantajul cu paşapoarte, cu dosare penale ale rudelor celor implicaţi”, a dezvăluit Ştefan Andrei.
Căsătorit cu actriţa Violeta Andrei
Cunoscuta actriţă Violeta Andrei, acum în vârstă de 65 de ani, este soţia fostului demnitar român. Cei doi locuiesc în satul Snagov, departe de agitaţia din Capitală şi au grijă de nu mai puţin de şapte câini, rasa Yorkshire Terrier! Violeta Andrei a jucat în peste 60 de filme româneşti şi 11 străine, cele mai cunoscute dintre ele fiind: “Fram, ursul polar”, “Veronica”, “Felix şi Otilia”, “Eu, tu şi Ovidiu” şi “Astă seară dansăm în familie”. Violeta Andrei este o foarte bună actriţă şi de teatru, ea interpretând diverse roluri în piesele “Menajeria de sticlă”, “Paharul cu apă” şi “Bibi mincinosul”. În decursul carierei sale, artista a câştigat trei premii importante, unul dintre ele fiind cel din 1979, din partea Uniunii Cineaştilor.
"Telefoanele copiilor lui Ceauşescu erau ascultate de Securitate la ordinul Elenei. Ea dăduse ordin ca Securitatea să asculte şi telefonul soţului ei pentru a şti exact fiecare mişcare a lui.La Dinamo se practica şantajul cu paşapoarte, cu dosare penale ale rudelor jucătorilor. Le spuneau clar: «Dacă nu vii avem noi grijă de tine!"
Ştefan Andrei
Cami ar fi putut ajunge la Real Madrid
Ştefan Andrei povesteşte că-i aranjase atacantului Rodion Cămătaru (foto) un transfer la unul dintre cluburile Benfica sau Real Madrid. “Vorbisem chiar cu preşedintele Portugaliei, Mario Suares, dar şi cu viceministrul de stat spaniol din acea vreme, însă nu s-a mai putut face nimic după ce Dinamo şi-a exprimat dorinţa de a-l lua pe Cămătaru”, spune fostul ministru. Totodată, Ştefan Andrei este omul care l-a adus la Ştiinţa pe marele Ion Oblemenco, jucător al cărui nume avea să-l poarte apoi stadionul. “El era basarabean refugiat în Corabia şi juca la Rapid doar în ultimele cinci minute”, şi-a amintit cu mare entuziasm, ex-demnitarul.
S-a dopat naţionala lui Lucescu?
Fostul demnitar îşi aminteşte cum jucătorii olteni erau destul de “ameţiţi din cauza medicamentelor”.
PRO Domnule Ştefan Andrei, înainte de ‘89 Steaua şi Dinamo se întăriseră considerabil cu jucători de la Craiova...
STEFAN ANDREI Aşa este. Nu aveai cum să te opui. Era şi dorinţa fotbaliştilor. De exemplu, Cămătaru. A dorit să meargă la Dinamo pentru că voia să câştige Gheata de Aur, iar Balaci a ajuns acolo datorită prieteniei cu Mircea Lucescu. Ilie ar fi trebuit să plece să se opereze la Frankfurt, dar Securitatea nu l-a lăsat. După aceste transferuri, Steaua a ridicat pretenţii. L-a vrut pe Ungureanu şi ni l-a dat pe Wiessenbacher. Apoi Ceauşescu a dat ordin personal ca Silviu Lung să vină în Ghencea. Bumbescu a ajuns la Dinamo mai întâi pentru că primul secretar de la Dolj, Miu Dobrescu, avusese probleme cu soţia lui... Murise în condiţii neelucidate şi era şantajat.
PRO Care a fost povestea lui Hagi?
STEFAN ANDREI Gică reuşise să ia examenul de admitere la facultatea din Craiova. Trebuia să joace la noi, mai ales că legea prevedea că în primul an universitar nu ai voie să te transferi la altă facultate. A intervenit Nicu Ceauşescu. I-a obţinut transferul la Bucureşti, încălcând astfel legea. Apropo de Nicu...
PRO Ce e cu el?
STEFAN ANDREI Nu s-a implicat cu adevărat în fotbal decât o dată. Echipa Sportul era ca şi retrogradată şi a venit la mine să-i dau o mână de ajutor, să vorbesc cu taică-său... I-am solicitat tovarăşului mărirea numărului de echipe din prima divizie de la 16 la 18 şi aşa a scăpat formaţia din Regie.
PRO Aţi fost alături de Universitatea la cele mai importante meciuri. Pe care aţi dori să-l revedeţi?
STEFAN ANDREI Pe cel cu Benfica. Păcat, am fi putut trece de lusitani. Naţionala era compusă din foarte mulţi jucători olteni la acea dată. Cu numai trei zile înainte de partida cu Benfica fusese meciul cu Italia, când ne-am calificat la Euro ‘84. Internaţionalii Universităţii erau cam obosiţi şi chiar ameţiţi din cauza medicamentelor furnizate la lot...
PRO Adică se dopau?
STEFAN ANDREI Nu ştiu asta, dar nu exclud posibilitatea ca înaintea meciului cu Italia jucătorii să fi primit nişte stimulente, hai să spunem, pe lângă legalitate.
PRO Cum aţi ieşit din scenă?
STEFAN ANDREI Simplu. Ceauşescu m-a chemat într-o zi la el şi mi-a zis: “Tovarăşe, Ministerul de Externe nu are echipă de fotbal, te rog să nu te mai implici!”.
Ştefan Andrei despre...
... Adrian Mititelu
“Păi într-o ţară plină de Becali, de ce n-ar avea loc şi un Mititelu? Pare un tip sufletist, dar dacă nu va fi ajutat de oficialităţile locale, nu va mai rezista mult în susţinerea Craiovei”
... Dumitru Dragomir
“E greu de înlocuit. Are agerime, spirit, umor, isteţime. Nu poate fi tras pe sfoară”
... Anghel IordĂnescu
“L-am ajutat să plece în Grecia şi nu mi-a trimis nicio vedere. Nu-i nimic, am destule. Ceauşescu nu-i lăsa să plece din ţară pe cei cu valoare, iar pentru ei interveneam eu”
... Dinu Gheorghe
“Era prea mic pentru mine”
... George Copos
“Poate nu mă credeţi, dar l-am cunoscut numai după ‘89. «Domnul Ştefan, mă mai ţineţi minte?», mă întreba el după Revoluţie. Habar nu aveam de el. M-a ajutat, ca de altfel şi pe alţii, inclusiv pe Nicu Ceauşescu. Ne-a ajutat cu bani, cu mâncare”.
Prosport 15 iulie 2006 |
|